Aktuális

Az iskolakezdés a pénztárcát is megviseli

Az iskolakezdés nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is megviseli – sokszor leginkább anyagilag. Tankönyveken és tornacipőn nehéz spórolni, de néhány jó tippünk azért van.

Zita két 8 éves ikerlány anyukája

Az iskolakezdés a pénztárcát is megviseli„A csajok most mennek második osztályba, úgyhogy szerencsére ez az év nem lesz annyira húzós. A tavalyi tolltartó és táska még idén megfelel a célnak, bár abban biztos vagyok, hogy a füzetbevásárlásnál lesz sírás-rívás, hogy új, még szebb kell, mert a többi lánynak is az van. Tavaly nem nyaraltunk, mert annyi pénzt elvitt a beiskolázás. A két lányra nagyjából 150-170 ezer forintot költöttünk, bár ebben már benne vannak a tankönyvek is. Mi kisebb papírboltok helyett a nagy hiperekben vásároltunk, ezzel tudtunk spórolni valamennyit.”

Vera egy 17 és egy 14 éves fiú anyukája

„A ruhákat ugyan egy darabig hordták egymás után a fiúk, de 1-2 éve már ciki, úgyhogy most már azon se tudunk spórolni. A dolgok egy részét internetes aukciókon vesszük, így például a táskákon tavaly nagyjából 10 000 forintot spóroltunk. Ami engem a legjobban bosszant, hogy  minden évben új tornacipőt kell venni, ami aztán nem kopik el, hanem egyszerűen kinövik. Szerencsére a nagyobbik fiam már nem rajong a pókemberes írószerekért, úgyhogy beéri egy mezei spirálfüzettel is. Akármennyire is spórolunk, azért nagyjából 100 000 forintot elköltünk augusztus végén.”

Gréta egy 11 éves fiú anyukája

„Én a csomagoláson tudok spórolni néhány ezer forintot, mindig valamilyen újságpapírból oldjuk meg, miután kivasaltam, nem fog, és tapasztalatból mondhatom, hogy annyi ideig legalább bírja, mint a hagyományos csomagoló. Bence a suli első két évében állandóan elhagyta a cuccait, új tolltartó, vonalzó, radír stb. Egyesével ugyan nem tételek, de összeadva nem olcsó. Tavaly óta a zsebpénzéből vonjuk le annak árát, amit elhagy, érdekes módon azóta figyel… Mi így tudunk spórolni. Idén már bevásároltunk, és tankönyvek nélkül 35 000 forintot költöttünk. Bár ebben egy új táska is volt.”

A fent említett három példa is jól mutatja, hogy a beiskolázás nem olyan kiadás, mint amikor leszaladunk egy kiló kenyérért. Ráadásul ez a kiadás nem halogatható más időpontra, nem kezdik a kedvünkért a tanítást októberben csak azért, mert elnyaraltuk a pénzünket. Azoknak pedig, akiknek nincsen félretett pénzük, vagy tovább nyújtózkodtak a takarónál, nem marad más hátra, mint a fogyasztási kölcsönök különböző konstrukciói. Összeszedtük a leggyakoribb fedezet nélkül igényelhető hiteltípust, és a velük kapcsolatos néhány fontosabb tudnivalót. Ezek segítséget nyújthatnak annak eldöntésében, hogy ha az iskolakezdés hitel nélkül nem megy, melyik kölcsönformát érdemes igénybe venni.

A folyószámlahitel esetében

  • folyószámlával kell rendelkeznünk valamelyik hitelintézetnél,
  • a bank a számlára érkező rendszeres jövedelmünk alapján egyedi hitelkeretet állapít meg, amelyet szabadon felhasználhatunk,
  • a törlesztés és igénybevétel rugalmas és automatikus, ezért mindig csak a legkisebb szükséges hitelösszeggel tartozunk,
  • a felhasználható hitelkeret a számlára érkező befizetésekkel automatikusan megújulhat.

A folyószámlahitel tehát nagyfokú rugalmasságot biztosít, a felhasználása pedig nem célhoz kötött.

Az iskolakezdés a pénztárcát is megviseliAz áruhitelek esetében

  • a legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási kölcsön,
  • valamennyi nagyobb kereskedelmi hálózatban igényelhető,
  • ezeket a hiteleket jellemzően egy-egy árucikk (pl. drágább tanszer) megvásárlásához nyújtják,
  • az áruhitelek összege általában 20 ezertől 2 millió forintig terjed,
  • a futamidő pedig 6-12 hónaptól jellemzően három évig tart.

A személyi kölcsön esetében

  • készpénzt kapunk, aminek elköltése nincs célhoz kötve,
  • magasabb a felvehető hitelösszeg,
  • a hitelnyújtók gyakran magasabb jövedelmet írnak elő, és adóstárs bevonását írhatják elő vagy további fedezetet is kérhetnek (ingatlan, autó, kezes stb.),
  • felvétele időigényesebb: az igényléshez több dokumentum szükséges, az elbírálási idő is hosszabb, mint az előző, egyszerűbb fogyasztási hitelek esetében.

Az úgynevezett „gyorskölcsönök” speciális személyi hiteleknek tekinthetők, ahol az elbírálás és folyósítás gyorsasága és egyéb kényelmi elemek (otthon nyújtott szolgáltatás) miatt a fizetendő kamat, illetve THM rendkívül magas.     

A hitelkártya esetében

  • a bank hitelbírálat alapján hitelkeretet hagy jóvá, s ezt használhatja fel a kártyabirtokos,
  • előnyös, hogy vásárláskor – szigorú feltételek és fizetési határidők betartásával – bizonyos ideig (max. 45–53 napig) kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét,
  • ugyanakkor pénzfelvételre nem használd, mert az mindig kamatköteles,
  • ha a megadott határidőre nem fizetjük vissza a teljes tartozást, a bank a felhasznált hitelkeretre magas kamatot számol fel,
  • hitelkártyával azokban az üzletekben tudsz fizetni, ahol a kártyatársaság logója látható.

Mielőtt hitelt vennél fel, hasonlítsd össze az egyes konstrukciókat, vesd össze, hogy melyiknél mennyi a teljes hiteldíjmutató (THM), és ha a banki terméktájékoztatókban valamit nem értesz, kérdezz rá az ügyintézőnél.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top