Aktuális

Biztosítsd magad! – hasznos tippek utazás előtt

Eltűnt poggyász, kibicsaklott boka, hányás, hasmenés… Mind olyan dolgok, amelyek egy utazás során bárkivel előfordulhatnak. Kivédeni őket nagyon nehéz, de egy jól kiválasztott biztosítással legalább a probléma orvoslása könnyebb és olcsóbb. Tippek váratlan problémák esetére!
Biztosítsd magad! – hasznos tippek utazás előtt
Hurrá nyaralunk!
– Hogyan taxizzunk Európában?
– Pénztárcabarát nyaralás spórolós turistáknak

Az eltűnt váltás ruha nyomában

„Gyerekkorom óta sokat repülök, korábban az édesapám révén, aztán én is külföldön kezdtem el dolgozni. Poggyászok jöttek-mentek az életemben. Én ugyan nem vagyok olyan precíz, mint a szüleim, de egy amerikai utazás kapcsán megtanultam, hogy poggyászbiztosítás nélkül hosszabb, főleg átszállásos útra nem szabad elindulni. San Franciscóba repültünk, New York érintésével. Az átszállás egyébként mindig bonyolítja az utazást, és itt nem csak a csomagkérdésre gondolok. San Franciscóba érve azonban hiába vártuk a poggyászunkat. Két órát szobroztunk a poggyászkiadónál, már csupán egy bőrönd forgott körbe, de a miénk sehol. A légitársaság ugyan ilyen esetekben mindig ad valamilyen összegű kárpótlást, de az korántsem teszi boldoggá az embert. A poggyászbiztosítás azonban elég rendes összeget bocsájtott a rendelkezésünkre, a pontos kártérítésre már nem emlékszem, de nekem több váltás ruha is kijött belőle. A procedúra ugyan nem volt a legrövidebb (nagyjából fél napot töltöttünk a papírmunkával), de a különbiztosítás nélküli utasok esetében sem sokkal rövidebb a folyamat.” (Lili, 28)

Biztosítsd magad! – hasznos tippek utazás előttTippek poggyászbiztosításhoz:
–   Nézd meg, hogy milyen extra felszerelést viszel magaddal, és ezek biztosíthatóak-e (kamera, fényképezőgép, laptop, síléc stb.).
–   Nézz utána, milyen értékre vonatkozik a poggyászbiztosításod, és mire nem. Ha sporteszközöket viszel magaddal, érdemes olyan biztosítást kötnöd, amely ezekre is fedezetet nyújt.
–   Vegyél merev falú bőröndöt, ugyanis ezeket a legnehezebb feltörni, és benne elhelyezett tárgyak sem sérülnek annyira (ez főleg átszálló utasoknál fontos).
–   Mindig tartsd magadnál a biztosítási kötvényedet, vagy legalább annak azonosítószámát!

Robogót bérelnél? Csak óvatosan!

„Nászútra mentünk Törökországba. Én mindig nagyon körültekintő vagyok, ha utazni indulok, a feleségem azonban kevésbé figyel a részletekre. Házasságunk első vitája is ebből fakadt. Én ugyanis mindig a legmagasabb kategóriájú biztosítást kötöm, bár addig soha egyetlen nyaraláskor sem történt velem semmi baj. Hosszas vita után sikerült meggyőzni a páromat arról, hogy egy 10 000 forint körüli, viszonylag magas kategóriájú biztosítást kössünk. Utólag kiderült, hogy jól döntöttünk. Motort béreltünk a nászút negyedik napján, és a szerpentines úton a motor kicsúszott. A feleségem olyan szerencsétlenül esett, hogy a könyöke eltörött, nekem pedig tele lett a lábam és a karom felszíni horzsolásokkal. Mint megtudtuk: még az én egyszerű sérüléseim ellátása is drága mulatság lett volna, a párom könyöktörése pedig a gipszeléssel és az egyéb beavatkozásokkal együtt nagyjából az útköltségünk felébe került volna.”  (Gábor, 36)

Tippek utasbiztosításhoz:
–   Mindig a célország szerint válassz utasbiztosítást!
–   Ne hagyd az utolsó pillanatra a biztosítás kiválasztását, főleg akkor, ha egzotikus országba készülsz!
–   Gondold végig, hogy fogsz-e valamilyen sportot űzni nyaralásod alatt! Egy egyszerű bokaficam is sok pénzbe kerül.
–   Akkor is köss biztosítást, ha az Európai Unión belül utazol, az uniós egészségügyi kártya ugyanis nem ad ingyenes ellátást minden egészségügyi problémára a közösség államaiban sem!

A terhesség mint nehezítő tényező

Biztosítsd magad! – hasznos tippek utazás előtt„Thaiföldre készültünk a barátommal, azonban a nyaralás előtt egy hónappal kiderült, hogy terhes vagyok. Az első pár hónapban ugyan az orvos nem tiltotta meg a repülést, de nagyon rosszul viseltem az első trimesztert. Állandó émelygésem volt, és naponta négyszer-ötször hánytam. A délutáni és esti órákra ugyan elmúlt a rosszullét, de féltem bevállalni a nyaralást, főleg a 24 órás repülőút miatt, és akkor még a kinti kiszámíthatatlan  körülményekkel nem is számoltam. Jobbnak láttam, ha lemondjuk az utat. Egy légiutas-kísérő barátnőmnek köszönhetően kötöttünk úgynevezett sztornóbiztosítást, így az egyébként akciósan vásárolt repjegyünk árát visszatérítette a biztosítócég.”  (Helga, 32)

Tippek útlemondási és sztornóbiztosításhoz:
–   Nagy értékű, különösen akciós repülőjegyek esetében érdemes külön sztornóbiztosítást kötni!
–   Repülőjegy-vásárlásnál nézd meg, hogy milyen feltételekkel mondható le az út!
–   Társasutazásnál érdeklődj az utazási irodánál, hogy milyen feltételei vannak az útlemondásnak!

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top