Aktuális

A leginnovatívabb női vállalkozó – az anya, aki összehozta a kézművesipart az internettel

Porst Réka három gyerek mellett szerzett másoddiplomát és indított el sikeres vállalkozást. A Meska.hu kézműves adásvételi portál pedig egy igazi sikertörténet olyanoknak, akik nem félnek tanulni és újítani. B-terv.
A leginnovatívabb női vállalkozó – az anya, aki összehozta a kézművesipart az internettel
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb karrierhírekért!

Mérnökcsaládból származom és meg sem fordult a fejemben, hogy ne a műszaki pályát válasszam. Közlekedésmérnöknek tanultam, és három-négy évig hatástanulmányokat készítettem az országúti közlekedés témakörében. Szerettem a munkámat, megtaláltam benne magamat, mert nemcsak a mérnöki észjárás volt szükséges hozzá, hanem fogalmaznom is kellett, így kiélhettem a humán oldalamat is. Ennek ellenére mindig foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne saját vállalkozásba is kezdeni, mert úgy éreztem, bizonyos álmokat alkalmazottként nem könnyű megvalósítani. Ráadásul a szülői példa is ott lebegett a szemem előtt: ők szintén egyéni vállalkozók.

Ezért elkezdtem tanulni a Műegyetem MBA-szakán, amelytől azt reméltem, hogy majd egyfajta lökést ad és továbbképezhetem magam. A harmadik gyerekem születése előtti héten tettem le az utolsó vizsgámat. A képzés nemcsak az üzleti ismeretek szempontjából jelentett nekem sokat, hanem azért is, mert ott szinte mindenki vállalkozó volt. Olyan emberekkel ismerkedtem ott meg, akiknek teljesen természetes volt az, amitől én ellenben tartottam.

Nem volt mit veszítenem

Porst Réka
Porst Réka

Egy középiskolai barátnőm, Hídvégi Borbála mellékállásban régóta foglalkozott kézművestermékek készítésével. Ismertem a nehézségeit, és így jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan, bárki számára nyitott weboldalt, ahol a kézművesek közösen árulhatják és népszerűsíthetik termékeiket. Az elején nem voltunk biztosak abban, hogy csak viccként gondoltuk-e, vagy komoly lehetőség-e ez az út. Kihasználtam azt az időt, amit a gyerekek születése után otthon töltöttem: nem volt mit veszítenem. Azt gondoltam, hogy belekezdek, és ha nem jön össze, visszamegyek dolgozni a munkahelyemre.

Elsőként körülnéztünk ismerőseink körében, hogy ki tudna segíteni, megpróbáltuk számba venni a feladatokat. Ismertük a hasonló profilú Etsy.com amerikai oldalt és a többi aukciós honlapot is, ezeket hónapokig tanulmányozva tervezgettünk. Féléven belül elindítottuk a Meska.hu-t, és rögtön ekkor el is kezdtünk tovább fejleszteni, újraprogramoztatni. Visszatekintve, sok dolgot nem mértünk fel előre, mostani fejemmel azt gondolom, szinte semmi tudásunk nem volt ezen a téren. Fél év után rájöttünk, hogy sokkal tudatosabban kell dolgoznunk. Elkezdtünk üzletvezetési tréningekre, marketing-előadásokra járni, és könyveket olvasni a témában. Folyamatosan tanultunk és ennek köszönhetően fejlesztettük tovább az oldalt, hogy keresőbarát, felhasználóbarát és webergonomikus legyen. Még az oldal indulása előtt megkerestünk néhány kézművest, akik igényes termékeket készítettek és jól le tudták fotózni alkotásaikat, hogy az első időkben ingyenesség fejében feltennék-e áruikat a honlapunkra.

Ennek köszönhetően rögtön az indulásnál ötszáz, nagyon színvonalas termék volt fenn az oldalon. Eleinte főleg a kézműveseket és nem a vásárlókat próbáltuk „megfogni”, ezért sokat jártunk vásárokra kapcsolatokat kötni. Ezután Google-hirdetéseket, bannerhirdetéseket és PR-cikkeket jelentettünk meg, hogy vásárlókra találjunk, de a leghatásosabb a „szájreklám” volt, hiszen a Meskán jelenlévő alkotóknak érdekük népszerűsíteni az oldalt. Egy forráskód segítségével a kézművesek egyszerűen beilleszthetik a Meskán árult termékeiket blogjukba, amelyek egyesével talán nem nagy látogatottságú oldalak, de ha száz ilyen oldalra kiteszik a linkünket, akkor az már nagyon jelentős forgalmat hoz. Indulása után másfél évvel kezdte el önmagát finanszírozni a Meska. Az elmúlt hónapban kb. ötszázezres volt a látogatottságunk, naponta kb. 300 adásvétel zajlik az oldalon, ahol jelenleg 2300 alkotó árusít, a megvásárolható termékek száma pedig kb. 40 ezer.

Többet jelent bármilyen fizetségnél

Sokszor visszahallom, hogy a kézműveseknek a Meskának köszönhetően nem kell annyit vásározniuk, mert az oldal olyan megbízható forgalmat ad, hogy otthonról is árulhatnak. Másoknak azért jó, mert a szezonális vásárok közötti űrt ki tudja tölteni a Meskán szerzett bevétele. Az oldalnak köszönhetően egyértelműen nőtt a kézművestermékek piaca. Az alkotókkal készített mélyinterjúkból és kérdőíves felmérésekből tudjuk, hogy sokan a Meska segítségével tudtak eljutni egy olyan szintre, hogy a kiépített vásárlóközönség által már meg tudnak élni a kézművességből. Ezt hallani nekem sokkal többet jelent, mint bármilyen fizetség.

Ráczkevi Kata boltja - katt a képre!
Ráczkevi Kata
katt a képre!
Övcsatbolt
Övcsatbolt
katt a képre!
Vattacukorhajú lány
Vattacukorhajú lány
Katt a képre!

Hogy az internet mennyi lehetőséget rejt, még most is csak tanuljuk. A cégvezetés komoly feladat, ugyan konfliktusokkal jár, de szép és nagyon szeretem. Kockázatvállaló típus vagyok, merek kigondolni és megvalósítani dolgokat, pezsegtetnek a kihívások. Szeretem, hogy a magam ura vagyok. Nagyon nagy ajándék, hogy három gyerek mellett magam gazdálkodhatok az időmmel, például hogy a nyári szünetben gond nélkül velük lehetek. Igaz, a laptopot nyaralásra is viszem magammal, de nem is tudom elképzelni, hogy rá se nézzek az oldalra.

Kitárulnak a lehetőségek

Vad Jutka termékei - katt a képre!
Vad Jutka termékei – katt a képre!

Mi alapítóknak mindkettőnknek a Meska lett a fő foglalkozása, tavaly a barátnőm is feladhatta korábbi munkáját. Hamarosan az irodai munkák elintézésére talán felvehetünk egy alkalmazottat, hogy több időt szentelhessünk a fejlesztéseknek. Rövidesen elindítunk egy társoldalt is, ahol a kézművességhez szükséges alapanyagokat, kellékeket, könyveket, szerszámokat lehet majd árusítani. Jó lenne, ha sikerülne elérnünk, hogy mind az eladók, mind a vásárlók megbarátkozzanak az internetes fizetéssel, ami tőlünk nyugatabbra már teljesen megszokott dolog.

Számos idősebb, nagymamakorú alkotónk van, aminek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sikerült annyira felhasználóbaráttá tenni az oldalt, hogy ők is könnyedén fel tudják tölteni a termékeiket. Azt is látjuk, hogy sok eladónk nem hisz magában és nagy meglepetésként éri, amikor kiderül, hogy másoknak is tetszik a terméke és meg is veszik. Majd felnőnek a feladathoz: eltelik pár hónap, és azt vesszük észre, hogy ugyanezek az emberek már blogolnak és egyre jobb termékekkel rukkolnak elő. Ezáltal be tudnak lépni az internet világába és kitárul előttük számos más lehetőség is. A Meska nemcsak piactér, hanem egyfajta tanulási folyamat része is.

A SEED alapítvány egy esettanulmányi pályázatán elnyertük a Budapest Bank innovációs díját. Talán nagyzolás nélkül mondhatom, hogy ez annak köszönhető, hogy a kézművesvilágban valami nagyon jelentőset sikerült letennünk az asztalra, ami sokat segített vagy fordított rengeteg ember életén.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top