Aktuális

Ki jár jól a 16 százalékos kamatadóval?

A sok 2011-es változás közül kifejezetten örülök annak, hogy a kamatadó is csökken, 20-ról 16 százalékra. Arról azonban ellentmondásos információkat kaptam, hogy a tavaly is pörgő befektetéseknek csak az új évre eső részére jár a 16 százalékos adó, vagy ha január másodikán eladom például a befektetési jegyemet, akkor már a teljes nyereségre a 16 százalék vonatkozik-e? Ács Gábor válaszol…
 Ács Gáborról dióhéjban

“életem kétharmad részében egyáltalán nem érdekelt a pénz. aztán viszont a szomszéd épp az én apró lakásomat nézte ki, hogy összenyissa a sajátjával, s ki lettem tömve egy köteg forinttal. az ajánlat visszautasíthatatlan volt, ráadásul rákényszerített, hogy elkezdjem behatóan tanulmányozni a befektetési lehetőségeket, meg mivel lakni is kell valahol, az ingatlanpiacot.

ma már világos, hogy a dolog alapvetően határozta meg pályaválasztásomat, meg egyik hobbimat is. előbbi lett a gazdasági újságírás, utóbbi pedig a befektetés. ez a párosítás a néhány nagy buktán keresztül gyorsan megtanította nekem, hogy mi a különbség aközött, amiről az okosok beszélnek, és aközött, ami valójában történik a pénzpiacokon.”

forrás: www.radiocafe.hu

Talán valóban furcsa, de úgy tűnik, hogy kamatadóügyben oda-vissza a befektetők járnak jól. Emlékezhetünk még a 2006-os nagy kamatadóhajrára, amikor 0-ról 20 százalékra nőtt a nyereség után fizetendő sarc. Akkor a rendszer úgy működött, hogy aki augusztus 31-ig befektetett, egészen a betét lejáratáig, vagy például befektetési jegyek esetében azok eladásáig adómentesen takaríthatott meg. Vagyis akkor a befektetés időpontja számított. Most viszont a pénzügyi intézmények egyértelműen úgy értelmezik a jogszabályt, hogy a kamat vagy az árfolyamnyereség realizálásának időpontja a mérvadó. Vagyis ha valaki tavaly december végén adta el a sok éve tartott befektetési jegyét, akkor 20 százalékos adót kellett fizetnie, aki viszont január elején teszi meg ezt, megússza 16 százalékkal.

Természetesen ugyanez a helyzet a részvényekkel. Sajnos a bankok általában a hónap utolsó napján írják jóvá a látra szóló kamatokat, így ezekből még 20 százalékot vontak december végén – de persze ez a legtöbb ember esetében kis összeg. A lekötött betétek vagy az államkötvények kamatfizetéseinél azonban megint csak egyértelmű a helyzet: ha a kifizetés az idei évre esik, már csak 16 százalék a levonás – függetlenül attól, hogy a hozam nagy része még a 20 százalékos időszakban képződött.

Ki jár jól a 16 százalékos kamatadóval?
Ki jár jól a 16 százalékos kamatadóval?
 

A hitelháború következő állomása

Nulla forintos bankszámlák – hol a trükk?


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top