Aktuális

Divat a munka

Ősszel sok diáknak nem csak az iskolaév, hanem a dolgos hétköznapok is elérkeznek. Ugyanis, a diákok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hogy az órák után munkába állnak. Nagy Nóra a Multi-Job Iskolaszövetkezet kivitelezési asszisztense, a tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy a potenciálisan dolgozni szándékozó korcsoportjában sincs változás, ami évek óta a 16 és 22 éves kor között koncentrálódik. A nemek közötti arány is egyre inkább egyenlítődik ki, de a számok évről-évre emelkednek. Országos szinten százezres nagyságban végeznek legálisan, bejelentett jogviszonyban valamilyen munkát a felsőoktatásban részesülő hallgatók.

A legtöbb diákot a multinacionális hipermarketek alkalmazzák, de a recesszió lanyhulásával egyre erősödik a gazdasági szegmensek felvevő képessége is – állítja Horváth Gergő HR tanácsadó, aki örömteli jelenségnek véli, hogy a diákok a fizetés mellett gyakorlati tapasztalatokat is szereznek a munkaerőpiacról, ami később komolyan a hasznukra válik. A jövőben, amikor a ropogós diplomájukkal a kezükben jelentkeznek majd egy-egy állás, pozíció elnyeréséért döntő szerepet fog kapni az, hogy mikor, hol és mennyi gyakorlati tapasztalatot szereztek. Ezért a HR szakember határozottan biztatja a diákokat arra, hogy már a diákévek alatt megtapasztalják a munkát.

“A diákok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend,
hogy az órák után munkába állnak.”

“Szeretem fontosnak érezni magam”

Simon Ferenc az ELTE másodéves hallgatója harmadik szezonját kezdte el egy belvárosi vendéglőbe, ahol már végigjárta és tapasztalta a belső hierarchia tyúklétráját. “Kézilányként” kezdtem végzős gimnazista koromban egy családi barát éttermében, ahol minden hétköznap délutántól estig nyomtam az ipart a fekete-mosogatóban – meséli élményeit Ferenc, aki az óta már fizetőpincér. Végzett tanárként fogom talán abbahagyni, de ez sem biztos, mert pincérként a dupláját is megkeresem, ezért lehet, hogy a tanítás után egy fél műszakra visszajárok – tűnődik a leendő történelemtanár, aki szerint a munka legfőbb hozadéka az önbizalom, amit ő a saját kereset misztériumának tulajdonít.

Gaál Gabriella első éves nyelvészként kezdett bedolgozói munkakörben egy ügyvédi irodánál. Legelőször szerződésfordításokkal, honosításokkal bíztak meg, de hamarosan titkárnői munkakörbe léptem – meséli lelkesen Gabriella. Az előadások szellemileg nem fárasztanak ki annyira, hogy ne bírnék teljes lendülettel, a délutáni műszakkal, ahol egy igazi kollektíva vár és számít rám, a diákra. Ez Gabriella szerint nagyon felemelő érzés és talán – a diák szerint – még a pénznél is fontosabb.

Kattints a cikk folytatásáért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top