Tuti Tippek

Gyertya kétkezileg

Gyönyörû gyertyákat készíthetünk hagyományosan, öntéssel, de viaszreszelékbõl és -drazséból is. Emellett megtanítunk bánni a legújabb különlegességgel, a zselés viasszal is.






Viaszreszelék

Roppant egyszerű a gyertya elkészítése viaszreszelékből, csak a több színű gyertyaport kell egymásra szórnod néhány rétegben.

Változatos mintákat hozhatsz létre egy hurkapálca segítségével, ha a színeket egymásba nyomod. A viaszdrazséhoz hasonlóan, egy mutatós üvegpohárba vagy kehelybe, a speciális talpas kanóc köré szórva, és a színek kombinálásával, különleges díszgyertyákat készíthetünk.




















Viaszdrazsé


Kávészem nagyságú, különböző színű drazsé, amit átlátszó üvegedénybe öntögetve a színek keverésével, érdekes gyertyákat alkothatunk. Felhasználása megegyezik a viaszreszelékével


























Zselés viasz


Kocsonyás állagú, átlátszó viasz, amit felhevítve (90–95 °C-on) folyékonnyá tehetünk, és dekorálhatunk különböző anyagokkal. Törekedjünk arra, hogy a felhasznált díszítő anyagok inkább az üveg falához legyenek közelebb, és lehetőleg ne legyenek éghetőek.





Különböző színű rétegeket kapunk, ha megvárjuk az előzőleg öntött viasz dermedését. Színátmenetet úgy érhetünk el, ha még meleg viaszra öntjük a következő réteget. Döntött felületre téve az üvegedényt, tovább variálhatjuk a



csíkok helyzetét. A hevítés során légbuborékok keletkezhetnek, amit úgy előzhetünk meg, hogy a felhevített zselét előzőleg forró vízbe tett pohárba vagy üvegedénybe töltjük.

Felidézve egy boldog nyár emlékét mi a tengernél gyűjtögetett kagylókból csigákból készítettük a mintadarabokat.






















Gyertyaöntés






Vízfürdőben olvasszuk meg a viaszt. Adjunk hozzá színező- és illatanyagot, majd öntsük a kanóccal ellátott formába. Az olvadt viaszba tehetünk sztearin adalékanyagot (kapható a gyógyszertárakban), így a gyertya lassabban ég el. Ha csíkos gyertyát szeretnénk, különböző színű viaszrétegeket öntsünk egymásra, mindig megvárva az előző réteg dermedését.

A képen látható gyertyákat száraz virágokkal díszítettük. A forró, vízbe mártott kész gyertya tapadós felületére préselt faleveleket nyomkodtunk, amit még egy réteg forró viasszal bevonva tehetünk tartósabbá.






















A gyertyaöntő formák használata


Vágjunk le egy darab kanócot. Egyik végét kössük egy hurkapálcára, és helyezzük a forma tetejére. A kanóc másikvégét fűzzük át a gyertyaöntő forma alján lévő pici nyíláson, úgy hogy a kanóc középen kifeszüljön. Érdemes ezt a pici lyukat betömködni valamivel, nehogy kifolyjon a forró viasz (például gyufaszállal vagy gyurmával). Öntsük bele a már színes vagy
színezővel és illatanyaggal kevert viaszt, és hagyjuk legalább 12 órát dermedni. A viasz lehűlés közben zsugorodik és elválik a forma falától, így könnyen kivehető.





Kreatív Hobby bolt: 1091 Budapest, Üllői u. 15.
Telefon: 06-1-218-0818, 06-1-455-0888
Csomagküldés: Telefon: 06-1-451-0547, 06-1-451-0550

Viaszreszelék 229 Ft.
Viaszdrazsé 498 Ft.
25 dkg-os színes viasztömb 390 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top