Közösség ereje

Tulajdon helyett hozzáférés?

A megosztáson alapuló gazdaság létrejöttében és terjedésében kulcsszerepe van a fejlett és gyors telekommunikációs hálózatoknak; elég az online szerveződő közösségekre, vagy arra gondolni, hogy ma már okostelefonjuk vagy tabletjük segítségével az emberek azonnal szeretnének hozzájutni a szolgáltatásokhoz.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint ugyanis a jövő a sharing economy, vagyis a megosztáson alapuló gazdaság. A Telekom hisz az új üzleti modell sikerében, és nagy jövőt jósol a startup cégeknek a jövő gazdaságában.

Life’s for sharing – Együtt, veled!

Valljuk, hogy a távközlés és a telekommunikáció jó motorja lehet a jövő gazdaságának, amikor ezekről az üzleti modellekről beszélünk. A megosztások alapja ugyanis a valós idejű, helyfüggetlen kommunikáció, azaz a 4G. Azért tartjuk fontosnak a 4G szolgáltatások elterjesztését, hogy ezeknek a modelleknek megfelelő táptalajt adjunk – mondta el a távközlési szolgáltató által szervezett sajtótájékoztatón a vezérigazgató.
A 4G-felhasználók száma Magyarországon is átlépte a negyedmilliót, és egyre növekszik, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy ezek az új üzleti modellek nálunk is bevezetésre kerüljenek. Becslések szerint ma a világon a sharing economy piaca eléri az 500 millió dollárt, és a növekedése megállíthatatlan.

A távközlési cég úgy döntött, hogy a 4G szolgáltatáson kívül is szeretné segíteni a jövő üzleti modelljeinek fejlődését. Ezért felkarolt néhány magyar startup vállalkozást, és lehetőséget nyújtott számukra a nagyobb bizalom kiépítéséhez, valamint egy platformra gyűjti őket, hogy a hazai internetezők megismerhessék őket.

E közösségi oldalak amellett, hogy hatékonyan összehozzák a keresletet a kínálattal, nagy előrelépést jelentenek a bizalom tekintetében. Hisz ma már sokkal több és alaposabb információnk áll rendelkezésre mind egymásról, mind pedig a felkínált lehetőségekről, tárgyakról, szobákról, bármiről. GPS funkciós okostelefonunkon pontosan láthatjuk, hol parkol a kölcsönzésre váró autó, a közösségi oldalakon megnézhetjük előre, hogy kinek az otthonában hajtjuk álomra a fejünket, a fizetés és a számlázás pedig a közvetítő biztonságos felületén keresztül történik. 

A Telekom nemrég elérhetővé tett egy új applikációt is, melyen minden megosztással és egyéb feladatok teljesítésével beváltható pontok szerezhetőek. A pontok pénzt érnek, amelyeket különböző,  rászorulókat támogató alapítványok számára ajánlhatunk fel.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top