Izzadásgátlás

Szándékos verejtékezés

Ugyan ki az, aki szántszándékkal izzadni szeretne? Az, aki törődik az egészségével! A verejtékezés ugyanis segít megszabadulni a méreganyagoktól, tisztítja a bőr pórusait. A jótékony izzadást több módon is előidézhetjük.

Az izzadást legtöbbször olyan kellemtelen mellékhatásként éljük meg nagy hőségben vagy kimerítő munkavégzés során, ami takargatni való foltokat és szagokat hagy maga után. Ezért igyekszünk minden lehetséges módszerrel elkerülni ezt e jelenséget, és eszünkbe sem jut, hogy direkt a verejtékezés kedvéért tegyünk valamit. Pedig izzadni jó dolog, mert a szervezet méreganyagainak jelentős részétől így szabadulhatunk meg.

A kontrollált izzadást két csoportra lehet osztani: aktív és passzív verejtékezésre. Az aktív izzadás olyan intenzív testmozgás során jelentkezik, mint az edzőtermi gyakorlatok, például futópad, szobabicikli, evezőpad használata során. Ezeket a gyakorlatokat megfelelő sebességgel és erőbedobással végezve szívverésünk és keringésünk felélénkül, testünk hőmérséklete az energia leadása miatt megemelkedik, és ez aktiválja a verejtékmirigyek működését. Az ilyen típusú, zárt térben, tiszta levegőjű konditeremben történő izzasztás azért előnyösebb, mint például egy jó futás a városi, szabad levegőn, mert a bőrre kevesebb szennyeződés rakódik le, a pórusokat nem tömíti el olyan nagy mértékben a levegőben szálló por, így a verejték és azzal együtt szervezetünk különféle méreganyagai könnyebben távozhatnak. Természetesen egy kemény, másfél órás edzés után ilyen körülmények között is le kell tisztítani a bőrt zuhanyzással, szappannal.

A passzív izzadás legáltalánosabb és legismertebb formája a szauna. Különösen ajánlott olyan emberek számára, akiknek a szervezete nem visel el nagyobb megterhelést, akiknek óvni kell például a szívüket, tüdejüket, érrendszerüket a fokozottabb igénybevételtől. Azonban a szaunatípusok között is érdemes különbséget tenni, ugyanis a hagyományos finn szaunával ellentétben (ami a levegőt melegíti fel 70-90 fokra), az infraszaunában az infravörös sugárzástól izzadunk, melynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és nem a levegőt, hanem közvetlenül a testet melegíti fel. Ennek köszönhetően az infraszauna (35-45 fokos) hőmérséklete könnyebben elviselhető, kevésbé terheli le a szervezetet, és méregtelenítő hatása is nagyobb, mint a hagyományos finn szaunának.

Szándékos verejtékezés

Bármelyik módszert használjuk, arra mindig ügyelni kell, hogy az izzadás során távozó folyadékot pótoljuk a szervezetben. A méregtelenítés hatására fáradtság, szédülés, fejfájás, izomfájdalom, allergiás tünetek jelentkezhetnek, amik nagyon hasonlóak a kiszáradás tüneteihez. Míg azonban a méregtelenítés jótékony, a kiszáradásnak súlyos következményei vannak. Ezért izzasztó kúrák során mindig legyen nálunk víz – nem cukros üdítőital! –, hogy kielégíthessük szervezetünk folyadékigényét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top