Izzadásgátlás

Méregtelenítés izzadással

A szervezetben felhalmozódó méreganyagok eltávolítására időről időre érdemes egy alapos tisztítókúrát végezni, hogy kellemesebb legyen a közérzetünk, erősebbnek, energikusabbnak és egészségesebbnek érezzük magunkat. A számos méregtelenítő módszer között az izzadást tartják az egyik leghatékonyabbnak.

Az anyagcsere-folyamatok serkentése a méregtelenítő kúrák egyik fontos célja, mert ennek során szabadulnak fel és távoznak szervezetünkből az ott lerakódott salakanyagok és mérgek. Ezek jelentős része az emberi test legkiterjedtebb szervén, a bőrön át jut a külvilágba a verejtékezés során. Ezért egy jó kis izzasztás, bármilyen formában is történjék, elősegíti, hogy minél előbb és minél hatékonyabban ürüljenek ki a méreganyagok. A verejték majdnem teljes egészében víz, csupán 3 tized százaléka tartalmaz sókat, különféle savakat, fehérjéket és méreganyagokat. Azonban az egészség szempontjából nagyon fontos, hogy ezek gyorsan és akadálytalanul kijuthassanak az emberi testből.

Több olyan módszer is létezik, amely kifejezetten arra irányul, hogy alaposan megizzassza az embert. Kézenfekvő megoldás lehetne egy kemény edzés a konditeremben, de méregtelenítési célból ezt csak a legfittebbek válasszák, mert 3-4 óra intenzív izzadás szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Egy legyengült szervezet ilyen megterheléstől biztosan nem lesz egészségesebb, sőt keringési, érrendszeri és szívproblémák esetén még akár végzetes is lehet. Tanácsosabb ezért olyan kímélő módszert alkalmazni, mint például a finn vagy infraszauna és a különféle fürdőkúrák. A szaunázás jobban kíméli a szívet, különösen az infraszauna, mert itt az infravörös sugárzástól izzadunk, melynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és nem a levegőt, hanem közvetlenül a testet melegíti fel. Ennek köszönhetően az infraszauna (35–45°-os) hőmérséklete könnyebben elviselhető, kevésbé terheli le a szervezetet és méregtelenítő hatása is nagyobb, mint a hagyományos finn szaunának.

Méregtelenítés izzadással

 

Rendkívül fontos azonban, hogy bármelyik módszert is alkalmazzuk, bőségesen vegyünk magunkhoz folyadékot. Izzasztókúra előtt igyunk meg legalább háromnegyed liter vizet és a kúra után is folyamatosan pótoljuk a test folyadékveszteségét. Így hatékonyabban ürülnek ki a méreganyagok, és mérsékelni tudjuk az olyan, méregtelenítéssel járó kellemetlen tüneteket, mint a gyengeség, fejfájás, irritált bőr, csípős vizelet, izomfájdalom, szédülés. A verejtékezéssel járó kellemetlen szagokat pedig a megfelelő kozmetikumok, dezodorok tudják hatásosan elfedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top