Izzadásgátlás

Csak semmi felesleges izgalom!

Hatalmas tempót diktál a világ körülöttünk és mi nem szeretnénk lemaradni. Környezetünk elismeréséért és anyagi sikerekért cserébe még arról is hajlandóak vagyunk lemondani, hogy jól, harmonikusan éljünk, és szenvedve eltűrjük, hogy naponta patakokban folyjon rólunk a víz a nagy rohanásban. Pedig az állandó izzadás helyett érdemesebb lenne a kiegyensúlyozottabb életvitel lehetőségét kutatni.

Az óra bűvkörében és az idő szorításában él ma sok millió ember. Szaladni kell reggel, hogy pontosan érjen munkába, rohanvást intézi ebédidőben – étkezés helyett! – a csekkek feladását a postán és épp csak visszaér egy fontos és izzasztó munkahelyi megbeszélésre, ahol a legképtelenebb dolgokat is mosolygós arccal kell fogadni.

Csak semmi felesleges izgalom!

 

A nap nehéz része még így is hátravan: gyerekeket összeszedni az óvodából, bevásárlást intézni, hazaérve vacsorát készíteni, háztartást rendezni… és még hosszan sorolhatnánk, mi minden tennivaló akad egy nap, ami nincs éppen jó hatással az idegekre és az ember nyugalmára. Ha nem vigyázunk, a lótás-futással járó stressz, a feszültség szépen, észrevétlenül elkezdi kifejteni romboló hatását az életünkben. Megterheli a szervezetünket és sorban előbukkannak a klasszikus, 21. századi stresszbetegségek.

Csak semmi felesleges izgalom!

 

Az egyik legszembetűnőbb tünete a belső feszültségnek és a túlhajszolt életmódnak a felfokozott izzadás. Ez a jelenség aztán további stresszt és problémákat okoz, hiszen el kell tüntetni, semlegesíteni kell a kellemetlen szagokat, foltokat, ami megint csak értékes időt vesz el. A tüneti kezelés helyett érdemesebb lenne a probléma gyökerét keresni és az életmódon változtatni. A kiegyensúlyozottság, a megfelelő időbeosztás és a felesleges, kívülről ránk erőltetett célok hajszolásának mellőzése számos egyéb probléma mellett ezt a zavaró mellékhatást, az izzadást is jelentősen mérsékli.

Megszüntetni természetesen nem lehet ezt a jelenséget, hiszen apavető biológiai funkciót lát el a verejtékezés a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Még egy kiegyensúlyozott, nyugodt életvitel mellet is elengedhetetlen marad a kulturált megjelenéshez a különféle dezodorok, tisztálkodási szerek és izzadásgátló készítmények használata, de normális keretek közé szorítható a verejtékezés. A megfelelően hatékony higiéniai termékeket elegendő lesz naponta csak egy alkalommal használni, hogy felfrissüljünk és kellemes maradjon a külsőnk és illatunk. 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top