Izzadásgátlás

Az izzadás előnyei

Az izzadás nagyon fontos folyamat, ami a szervezetünk egyensúlyban tartását sok szempontból segíti. A bőrünk a legnagyobb szervünk, amelyen keresztül a test víztartalmának mintegy tíz százaléka párolog el minden nap, így tartva a szervezet hőmérsékletét az optimális 36,7 Celsius-fok körül.

Az izzadás előnyeiAz izzadást senki nem kedveli, pedig tisztán tartja a bőrt. Minden nap különféle méreganyagok és szennyeződések halmozódnak fel a pórusokban, amelyeknek távozniuk kell, és ha eleget izzadsz, ezektől tisztul meg a bőr, és így marad egészséges és szép.

Az izzadás szabályozza a test hőmérsékletét. Ha soha nem izzadnál, nagy valószínűséggel hamarosan hőgutát kapnál. Nagy hőségben vagy intenzív fizikai igénybevétel hatására, például egy edzőteremben a test felhevül, és a bőrfelületen megjelennek izzadságcseppek, amelyek azonnal párologni kezdenek. Ez a párolgás jelentős hőt von el a testtől, és megóv a túlmelegedéstől. Az izzadás során a szervezetből folyadék távozik a bőrön át, amit pótolni kell. Nyáron akár naponta négy-öt liter vizet kell meginni. Figyelem, az alkoholtartalmú italok, például sem a sör nem segít a folyadék visszapótlásában, sem a cukros üdítők. A legjobb erre a célra a tiszta csapvíz.

Lázas betegen feküdni senkinek sem a kedvenc időtöltése, ezért ha lázasnak érezzük magunkat, sokan azonnal valami orvosságot, lázcsillapítót keresünk, hogy csökkentsük testünk hőmérsékletét. A láz azonban nagyon is egészséges, jó dolog, így harcol a különféle betegségek ellen: megpróbálja kiizzadni őket. Kifejezetten jót tud tenni ilyenkor, ha többrétegű takaró alá bújva, vagy akár egy gimnasztikával, tornával még intenzívebb izzadásra késztetjük szervezetünket, mert így gyorsabban és hatékonyabban ürülnek ki a méreganyagok, és távoznak a betegségek a szervezetből.

Az izzadás az aktív életet folytató ember mindennapjainak velejárója. Sokan azonban munkájukból vagy más okokból kifolyólag mozgásszegény életet élnek. Nekik ajánlott, hogy időnként kényszerítsék a szervezetüket izzadásra. Az edzőtermek különféle kardiogépeivel nagyon jól lehet szabályozni, hogy mennyit és milyen intenzitással mozogjunk, és ennek megfelelően mennyit izzadjunk. Fitneszbérlet nélkül is lehet izzadni, fekvőtámaszokkal, kocogással, gimnasztikával is elérhetjük a kívánt eredményt. Akinek viszont az intenzív testmozgás valamiért nem megoldható, annak javasolt a rendszeres szaunázás, ami szintén nagyon egészséges a bőrnek és az egész szervezetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top