Izzadásgátlás

Az izzadás a túlélés kulcsa

Ha nem izzadnánk, talán már nem is létezne az emberi faj. Ez a képesség nagyban hozzájárult fennmaradásunkhoz azokon a területeken, ahol nagy hőségben, kitartó vadászatok során kellett őseinknek megszerezni élelmüket.

Még ma is használják a Kalahári-sivatag kietlen pusztaságában az apró termetű busmanok azt a technikát, amit a tudósok a legősibb módszernek hisznek valamennyi vadászati forma között. Gyakorlatilag fegyver és egyéb szerszámok nélkül, pusztán kitartásukra és csalhatatlan ösztöneikre támaszkodva űzik ezek a kis emberek 8-10 órán át a kiszemelt vadat, míg az végkimerülésben megadja magát az üldözőnek. De hogyan lehetséges az, hogy egy olyan erős, edzett és gyors zsákmányállat, mint a kudu, végül holtan rogy össze a törékeny busman vadász előtt? A válasz a verejtékezésben és a lábakban keresendő.

Az izzadás a túlélés kulcsa

Mindkét vonatkozásban elég jelentős a különbség az ember és a kudu között, hiszen míg az előbbi két lábon szalad, a vad négy lábon menekül, s míg az ember bőségesen verejtékezik, a zsákmányállat szinte alig. Az afrikai kontinens egyik legszárazabb és legforróbb vidékén, ahol e két faj él, a szervezet hő- és vízháztartásának optimális szinten tartása élet és halál kérdése lehet. Az, aki el tudja kerülni a test túlzott felhevülését és a kiszáradást, jó eséllyel túlélő lesz. Az ember két lábán járva vizet hordozhat magával a kezében, és bárhol pótolhatja az izzadás során elvesztett folyadékot, verejtékmirigyeinek milliói pedig biztosítják, hogy bőrén állandó nedvesség legyen, ami elpárologva hűti a szervezetet, és nem engedi, hogy a test túlhevüljön. Ezzel szemben egy kudu keveset izzad, így lehűlni is csak árnyékban tud – ha egyáltalán talál megfelelő árnyékos helyet e célra. A hűsölés ideje alatt ráadásul kénytelen veszteg maradni, miközben a vadász egyre közelebb kerül hozzá, vizet pedig csak akkor tud magához venni, ha rátalál egy alkalmas itatóra, ami a sivatagban nem túl gyakori. A harc ezért végül az ember javára dől el, aki ereje utolsó tartalékait bevetve beéri és leteríti a teljesen kimerült, kiszáradt és túlhevült állatot. Izzadás nélkül az ember sosem lenne erre képes, és nem tudna energiában és tápértékben gazdag húst adni a családjának.

Ma már nem folyik ilyen kiélezett harc az életben maradásért, hiszen a húst az áruház polcairól szerezzük be, a verejtékezés mégis megmaradt. Nemcsak akkor jelentkezik, amikor nélkülözhetetlen, hanem akkor is, amikor frissnek, tisztának és üdének szeretnénk mutatkozni. Szerencsére a találékony ember az ilyen helyzetekre is felfedezte a megoldást, és ma már hatékony izzadásgátló szerekkel csökkentheti a nem kívánt verejtékezést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top