Izzadásgátlás

Valóban fogyaszt az izzadás?

A legtöbben úgy gondolják, hogy az izzadás elősegíti a fogyást, sőt maga a verejtékezés is fogyasztó hatású. Mindkét elképzelés igaz, de csak részben.

Sokan óriási elszántsággal ülnek különféle fóliákba csavarva vagy a szaunában órákon át abban a reményben, hogy az izzadás során veszítenek valamit felesleges kilóikból. Ez így is van, mert valóban csökken a verejtékezés miatt a testsúly, de csupán annak a folyadéknak a mennyiségével, amit kiizzadunk. Ezt a vízveszteséget azonban később pótolni kell, így amit a fogyni vágyó a vámon nyert, elveszti a réven. Mások szobabiciklin ülve vagy futópadon szaladva izzasztják magukat, amíg csak az erejük bírja. Ők már jóval messzebb jutnak, és valóban megszabadulnak néhány felesleges dekától egy-egy edzés alatt. Az első csoportba a passzív, a másodikba az aktív izzadók tartóznak. És bár csak ez utóbbiak veszítenek ténylegesen a súlyukból, a fogyáshoz a passzív izzadással is hozzá lehet járulni. Hogyan lehetséges ez?

Valóban fogyaszt az izzadás?

 

A fogyás alapvetően két módon érhető el: kevesebb kalória bevitelével – tehát kevesebb vagy más összetételű táplálék fogyasztásával – vagy fizikai megterhelés, mozgás útján, több kalória elégetésével. A két módszert ezután már számtalan variációban lehet kombinálni, de aki nem mozog és folyton eszik, az semmiképpen nem fog fogyni. A fogyás folyamatának lényege – akár diétával, akár edzéssel segítjük elő azt –, hogy a test zsírtartalma csökken. A zsír azonban felhalmozódása alatt számos salak- és méreganyagot épített magába, és amikor a testzsír „olvad”, ezek az anyagok felszabadulnak, és újra bekerülnek a szervezet keringésébe. A felgyűlt méreganyagok alaposan megterhelik a vesét, és akár betegségekhez is vezethetnek, ha nem tudjuk gyorsan és hatékonyan kiüríteni őket a szervezetből.

Az izzadság a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz méreganyagokat. Az izzadás célja alapvetően a test hőszabályozása, nem pedig a különböző méreganyagok kiválasztása. Ezt a feladatot a máj és a vesék látják el. Fogyasszunk tehát minél több vizet, teát, ezzel egyrészt serkentjük kiválasztószerveink működését és pótoljuk az (akár edzés során) izzadással veszített folyadékot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top