Család

Kertészmérnök, jogász és pszichológus… Ennek tanulnak az olimpikonok

Jól megérdemelt pihenésük után visszaülnek az iskolapadba a londoni olimpián érmeket nyerő sportolóink. A legtöbben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának hallgatói, de akad az aranyérmesek között olyan is, aki kertészmérnöknek tanul!

Szilágyi Áron

Pszichológiát fog hallgatni ősztől

Kertészmérnök, jogász és pszichológus...Ennek tanulnak az olimpikonokOlimpiai bajnok kardvívónk az Eötvös Lóránt Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakán harmadéves, de ősztől pszichológiát is tanul a Károli Gáspár Egyetemen, levelező tagozaton. „Nem lesz könnyű ennyi minden együtt, de már várom” – nyilatkozta a világ legjobb kardozója. És hogy miért választotta a 22 éves sportoló a pszichológiát? „A sport miatt sokat megtudtam erről a tudományról. Tudom, mekkora hatása van, és biztosan a segítségemre lesz, de elsősorban nem ez motivált, inkább az, hogy mindig is érdekelt a lélektan, szívesen tanulnám.” Biztosan nem lesz gondja a két szakkal, Áron ugyanis eddig is megvívott a tanulással és a sporttal is egyszerre. Ahogyan egy internetes blognak nyilatkozta, az olimpiai felkészülés ellenére úgy tudta le a vizsgákat, hogy semmiből nem kellett halasztania, könnyen össze tudta hangolni az edzéseket, a versenyeket, az edzőtáborokat és a vizsgákat, így ezt és az előző félévet is meg tudta csinálni.

Kertészmérnök, jogász és pszichológus...Ennek tanulnak az olimpikonokGyurta Dani

Készül a diplomázásra

Olimpiai aranyérmes úszónk hozzászokott a kötött időbeosztáshoz, és a kevés szabadidőhöz. Mindez azt jelenti, hogy a magánéletre és a tanulásra kevés ideje maradt, főleg a londoni olimpia előtt volt ez így, vizsgázni sem volt ideje. Éppen ezért Daninak az ötkarikás játékok után kell lediplomáznia a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, ahol gazdálkodásmenedzsment szakon tanul.

Csernoviczki Éva

Nemzetközi kapcsolatokat és testnevelő-edző szakon is tanul

Kertészmérnök, jogász és pszichológus...Ennek tanulnak az olimpikonokA magyar olimpiai csapat első érmese, a bronzot nyerő Csernoviczki Éva cselgáncsozó testnevelő-edző szakon tanul a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán, de a Zsigmond Király Főiskola padjait is koptatja. Sokszor kérdezik is tőle, hogy a sport és tanulás mellett hogyan jut ideje a magánéletre. „Fontos a párkapcsolat is egy ember életében, de azt hiszem, nekem még néhány évig a dzsúdó lesz a fő feladatom. Biztos eljön majd az idő, amikor én is megállapodok, de a sport mellett egyelőre a főiskola a legfontosabb, szeretném befejezni a nemzetközi kapcsolatok szakot” – nyilatkozta a Nők Lapja Cafénak Éva.

Kertészmérnök, jogász és pszichológus...Ennek tanulnak az olimpikonokUngvári Miklós, Dombi Rudolf és Kulifai Tamás

Maradnak a sportnál

Ugyancsak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán tanul a szintén cselgáncsban érmet szerző Ungvári Miklós. Ezüstérmesünk szakedző szakra jár. Ugyanitt Kulifai Tamás, az ezüstérmes kajaknégyes tagja rekreáció alapképzésen tanul, Dombi Rudolf pedig, az 1000 méteren aranyérmes kajakpáros tagja testnevelő-edző szakos.

Kertészmérnök és jogász is van a „csapatban”

Kertészmérnök, jogász és pszichológus...Ennek tanulnak az olimpikonokAz egri Eszterházy Károly Főiskola is büszke lehet három olimpikonra, itt tanul ugyanis Berki Krisztián aranyérmes tornász, Lőrincz Tamás ezüstérmes birkózó és Módos Péter bronzérmes birkózó. Szabó Gabriella, a győztes kajaknégyes tagja a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karát választotta, Risztov Éva, aranyérmes úszónk a Debreceni Egyetemen igazgatásszervezést tanul, a bronzérmes Cseh László pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus hallgatója, a kajakos, aranyérmes Kozák Danuta pedig a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakán szerez majd diplomát.

 

Büszke egyetemek

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség összesítése szerint a londoni olimpián induló magyar sportolók több mint fele egyetemista, főiskolás vagy friss diplomás. Összesen huszonkét felsőoktatási intézmény büszkélkedhet olyan jelenlegi és egykori tanulóval, aki részt vett a londoni olimpián. Ebből a szempontból a legtöbb sportoló, 19 fő a Semmelweis Egyetemen tanul vagy tanult, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett 6 fővel, harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem van 4-4 sportolóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top