Húsvét (archiv)

Húsvéti koszorú

100 perc+60 perc pihentetés+60 perc kelesztés
1139 kcal/4786 kJ


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg liszt, 20 dkg disznózsír, 3,5 dkg élesztő, só, őrölt bors, 3 ek. reszelt kemény sajt és juhsajt, 5 tojás.

A lisztet az élesztővel, 10 dkg disznózsírral, kis sóval, borssal, meleg vízzel a kenyéréhez hasonló tésztává gyúrjuk. Labdát formázunk belőle, közepén x alakú bemetszést ejtünk, majd ruhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát állni hagyjuk. A tésztát kézzel kinyújtjuk, megkenjük a maradék zsírral, megszórjuk a sajttal, majd újból labdává formázzuk. Egy kis darabot félretéve, a maradékot 3 egyenlő részre osztjuk, hurkává sodorjuk, majd összefonjuk őket.

Tipp: Közepére főtt tojásokat helyezhetünk, így tálalva az ünnepi reggelit.

A fonatot koszorúvá görbítjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsin további 1 órát kelni hagyjuk. A tojásokat megmossuk, kis lukat ütünk a héjukra, és a koszorúba helyezzük őket. A kihagyott tésztából 10 csíkot formázunk, melyeket a tojásokon keresztbe fektetünk. A koszorút 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top