Húsvét 2011

Húsvéti menü 3 fogással 5000 Ft-ból

Különleges ételekhez nem kellenek különleges hozzávalók. Csupán némi rafinéria, hogy a leghúsvétibb hozzávalókból készült fogások meglepetést, ízt és kalandot jelentsenek!
Húsvéti menü 3 fogással 5000 Ft-bólElkelne még néhány tipp a menühöz? Itt biztosan találtok!

A menü költségvetésének jelentős részét, azaz a felét, elvitte maga a sonka. Hiába bőséges a kínálat, a jó minőségű, hosszan érlelt húsra érdemes áldozni! A leveshez és a desszerthez egyaránt mascarponét használtam, azon egyszerű oknál fogva, hogy a leveshez elvett mennyiség nem okoz valódi hiányt a desszertnél. Viszont különlegessé teszi és nem borítja fel a költségvetést sem. Eperhez akciósan jutottam, ananászból elég egy kisebb, dijoni mustár pedig volt itthon, arra nem kellett költenem. Vaníliás cukorra régóta azt a trükköt használom, hogy kristálycukorba felvágott vaníliarudat szúrok és hagyom, hogy a cukor átvegye a vanília aromáját.

Petrezselymes zöldborsókrémleves pirított-sós tökmaggal
Nincsen tavasz zöldborsóleves nélkül, de a megszokott ízeket némi turmixolással és mascarponéval igazán újszerűvé tehetjük!

Húsvéti menü 3 fogással 5000 Ft-ból

Hozzávalók:
300 g zöldborsó, csipet só, fél evőkanál cukor, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy evőkanál mascarpone, 50 g pirított-sós tökmag

A zöldborsót a sóval és a cukorral annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi bőségesen ellepi. Amikor a borsó puhára főtt, beletesszük az apróra vágott petrezselymet és a mascarponét. Botmixerrel krémesre mixeljük, ha kell, kicsit még melegítjük. Azonnal tálaljuk, a tetejére pirított-sós tökmagot szórunk.

Zöldségekkel főtt, mustáros sonka ananászburokban
A sonka füstölt karakteréhez remekül illik a csípős dijoni mustár és az ananász édes íze. Mindezeken felül a szegfűszeg csak ráadás.

Hozzávalók: 1 kg füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fél gumó zeller, 3 evőkanál dijoni mustár, 1 ananász, kb. 20 db szegfűszeg

Húsvéti menü 3 fogással 5000 Ft-ból

A sonkát a megpucolt és nagyobb darabokra vágott zöldségekkel hideg vízben feltesszük főni. A forrás után legalább 1,5 óráig főzzük. A főzőléből kivett sonkát tűzálló tálra tesszük és bőségesen megkenjük dijoni mustárral. Az ananászt megpucoljuk, torzsáját kivágjuk, majd hosszában elnegyedeljük és felszeleteljük. Az ananászcikkeket szegfűszeggel a sonkára erősítjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20–30 percig sütjük. Jól illik hozzá a friss kalács, a sült alma és a karamellizált répa, zeller is.

Epres tiramisu
Az epres tiramisut sokan kávé nélkül készítik. Pedig a kávés-amarettós babapiskóta igazán finom és különleges kiegészítője az friss eper.

Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 3 cl Amaretto, 2 dl erős kávé, 500 g mascarpone, 3 friss tojás, 10 dkg cukor, 1 vanília kikapart belseje, 300 g friss eper

Húsvéti menü 3 fogással 5000 Ft-ból

A tojásokat a cukorral és a vanília kikapart belsejével fehéredésig keverjük. A legkönnyebb elektromos habverővel, utána viszont kézivel kell dolgoznunk, mert a mascarpone elveszíti állagát, ha túlkeverik. Amikor egynemű és sima a krém, egy nagyobb tálkában összekeverjük a hideg, erős kávét az Amarettóval. A kis tálkák aljára 1 evőkanál krémet teszünk, majd a tetejére egy sor kávéban megforgatott babapiskótát, a babapiskótára bőségesen pakoljunk krémet (1-2 evőkanállal), majd következik 2 szem felszeletelt eper. Megint amarettós kávéba forgatott babapiskóta jön, majd krém és eper. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a pohár megtelik, viszont az utolsó rétegnek mindenképp krémnek kell lennie. A tetejére eper kerül, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta teljesen megpuhuljon.

300 g zöldborsó 319 Ft
1 csokor petrezselyem 80 Ft
50 g pirított-sós tökmag 86 Ft
1 kg füstölt sonka 2190 Ft
1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fél gumó zeller 200 Ft
1 ananász 500 Ft
1 csomag szegfűszeg 75 Ft (de nem kellett az egész csomag, de ha nincs itthon, meg kell venni)
1 csomag babapiskóta 359 Ft
500 g mascarpone 890 Ft
3 friss tojás 90 Ft
300 g friss eper 326 Ft

Összesen 5115 Ft
(Só, bors, cukor, Amaretto, dijoni mustár és igazi vaníliával készített cukor, valamint kávé volt itthon.)

 

Ha nektek is van hasonló, kreatív megoldásotok az idei húsvéti menüsorra, ne fogjátok vissza magatokat! Írjátok meg, küldjétek el fotóval együtt e-mailen, de még jobban jártok, ha feltöltitek a Sülvefővére. Ott ugyanis egy jó húsvéti reggelivel április 26-ig még 100 ezer forintot is nyerhettek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top