Húsvét 2011

Csináld magad: újrahasznosított tojástartó

Hétköznapokon a tojástartók natúr "álruhában" szolgálnak, de az ilyenkor aktuális nagy tojásdömpingben szükségünk van rájuk a kamrán kívül is. A dobozokhoz és a tálcákhoz van szépítő ötletünk, ettől lesznek vita nélkül asztalra valók!
Csináld magad: újrahasznosított tojástartó

A háziasszonyok életében – és konyhájában – a hat- vagy tízdarabos tojástartók, néha még a nagyobb tojástálcák is folyamatosan jelen vannak. Kiürülésük után nem sok jót remélhetnek, pedig ahogy mondani szokás, semmi bajuk sincs. Szervezzünk számukra húsvéti (meg)mentőakciót, mellyel még a környezettudatos gondolkodásúak is elégedettek lehetnek. Csinosítsunk ki egy hatos tojástartót a hímesek díszes átadásához. Vegyük le a címkéjét, és használjuk sablonként. Rajzoljuk fel és vágjuk ki csomagolópapírból vagy szalvétából, dekupázsoljuk a tartóra, és hagyjuk megszáradni. A két szélére ragasszunk zöld szalagot, a közepére kis címkét, majd díszítsük flitterekkel és papírvirággal.

Csináld magad: újrahasznosított tojástartó

A reggelihez kínált főtt tojásokat tartó pohárkákhoz metsszük ki a tojástartó tálca aljából az elválasztó csúcsokat vagy a csészéket. Fordítsunk belőlük egymásra kettőt, és ragasszuk össze melegragasztóval. Tegyünk rá szalagot, flittert, kisebb papírvirágot is. A fürjtojások kosárkáihoz vágjuk ki a tojástartó tálca aljából a csészéket, és fessük le. Ragasszunk a belsejükbe arasznyi, ívesre hajlított, színes drótfüleket. A stabil rögzítéshez használjunk itt is melegragasztót.

Csináld magad: újrahasznosított tojástartó

A mini kosarakat béleljük ki stílusosan pihés madártollal, és ragasszunk a fogantyúkra flitteres virágokat, leveleket. A kis csészéket akár még színes tojáscukorkákkal is megtölthetjük.

Csináld magad: újrahasznosított tojástartó

Tipp:  A natúr tojástartókat akrilfestékkel fessük le különböző pasztellszínekre.

Virágkészítés

Másoljuk a virág sablonját egyszínű papírokra és vágjuk ki. A bibéhez vágjunk 2 cm átmérőjű korongot, amelyet vagdossunk be körben, ívesen. A virág szirmait hajtsuk fel, ragasszuk bele a korongot, erre pedig egy flittert. Nagyobb virágot kapunk, ha még további hat szirmot is vágunk, és ezeket a kisebb virágfej alá ragasztjuk.

A cikk a Praktika magazin 2013/3-as számában jelent meg.
Alkotó: Borogdai Zsuzsanna, szöveg: Szebeni Gál Vera, fotó: Kurdi Zoltán, stylist: Kubinyi Szilvia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top