Húsvét

Húsvéti parfümkészítő kisokos – ajándékozd meg magad, készíts egyedi parfümöt otthon!

Az illatok hatással vannak a hangulatunkra, gondolatainkra, és számos kellemes élményt idézhetünk fel a segítségükkel. Nézzük, hogy készítsünk saját, egyedi parfümöt magunknak!

Bár a parfümkészítés külön tudomány, egy-két egyszerűbb illatkompozíció összeállításával te is bátran kísérletezhetsz! Lássuk, mire ügyelj!

Húsvéti parfümkészítő kisokos – ajándékozd meg magad, készíts egyedi parfümöt otthon!

Mennyire tartós?

Ha tartós és harmonikus illatot szeretnél, tájékozódj az illékonyságukról, mielőtt nekilátnál parfümőrködni! Az illatokat tartósságuk alapján 3 kategóriába sorolhatjuk:

1. Fejillatok (narancs, gyömbér, citrom): A parfüm legillékonyabb alkotóelemei, amelyeket legelőször érzékelünk.
2. Szívillatok (tömjén, rózsa, levendula): Körülbelül 30 perc után teljesednek ki. A szívillatok határozzák meg, hogy a parfümöt milyen kategóriába soroljuk: fűszeres, édes, virágos, fás stb.
3. Alapillatok (pacsuli, szantálfa): Ezek a parfüm legerősebb, legtartósabb elemei, amelyek a parfüm karakterét adják. Illatukat több óra elteltével érezhetjük.

Ezeken felül léteznek még az úgynevezett rögzítő illatok, mint amilyen a vanília vagy a rózsa, amelyek összetartják a többi illatkomponenst.

Fontos, hogy ha tartós illatot szeretnél, ne spórolj a bázisolajjal! Részesítsd előnyben a jó minőségű, hidegen sajtolt, növényi eredetű olajokat, amelyek jótékony gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Ilyen bázisolajok az édesmandula-olaj, a szőlőmagolaj és a jojobaolaj – az utóbbi a legideálisabb, ugyanis a legjobban ez tartósít.

Így készíts parfümöt!

Egy alaposan elmosott, szárazra törölt sötét színű üvegben készítsd el a parfümödet a következő sorrend szerint:
1. 10 ml bázisolajhoz először a választott alapillatból (kb. 10 csepp), majd a szív- (10-13 csepp) és a fejillatokból (8-10 csepp) cseppents, végül 1-2 csepp rögzítő illattal koronázd meg a kompozíciódat!
2. A kikevert parfümöt 2-3 hétig hagyd érni fénytől elzárt, hűvös helyen!
3. Naponta rázd össze!
4. 48 óra elteltével ellenőrizd az illatot, és ha úgy érzed, cseppents hozzá a szükséges illóolajokból! De vigyázz, ne ess túlzásba, óvatosan bánj az intenzív illatokkal! Ha mégis túl markánsnak érzed a parfümöt, 1 evőkanál desztillált vízzel hígíthatod.

Azért, hogy az illat minél tovább veled maradjon, a kész parfümöt a hajadra, a füled mögé, a térd és a könyökhajlatodba tedd!

Húsvéti parfümkészítő kisokos – ajándékozd meg magad, készíts egyedi parfümöt otthon!

Inspirációk parfümkészítéshez

Parfümünk megalkotásakor csak a fantáziánk szabhat határt, de nem árt tudnunk, hogy a különböző illatoknak milyen hatásai vannak, és mely illatok harmonizálnak egymással. Íme, egy kis segítség:

fűszeres, egzotikus: szantál, fahéj, koriander
könnyed, frissítő: ilang-ilang, jázmin, mandarin,narancs
virágos, romantikus: levendula, rózsa, jázmin, vanília
nőies, finom: levendula, citrusfélék, rózsafa
citrusos, könnyed: bergamott, narancs, grapefruit, ilang-ilang
édes, szenvedélyes: rózsa, vanília, geránium, pacsuli

Olvass még húsvét témában írt cikket az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top