Húsvét 2011

Húsvét: 2 tuti töltött kalács

Ha idén valami mást sütnél a hagyományos kalács helyett próbálkozz a gyümölcsös, töltött változatokkal. Mi mindkettőért rajongunk.

Diókrémes-almás kalács

Húsvét: 2 tuti töltött kalács

Hozzávalók 14-16 szelethez:

2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg cukor
45 dkg finomliszt
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg sütőmargarin, olvasztva
2 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
néhány szem dió a díszítéshez

A töltelékhez:

1 dl víz
10 dkg cukor
20 dkg pirított dió, darálva
1 csomag vaníliás cukor
1 kis citrom reszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált
háztartási keksz
20 dkg alma, kis kockára vágva

A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, a többi hozzávalót – az alma kivételével – összekeverjük, majd a szirupba forgatjuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, végül a kockára vágott almát is beleforgatjuk. A tésztához a langyos tejben elkeverjük az élesztőt, 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd hagyjuk felfutni. A többi lisztet és cukrot a sóval, illetve a vaníliás cukorral elkeverjük, majd belecsurgatjuk a langyosra hűlt olvasztott margarint. A tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. (Ha a kezünkhöz ragad a tészta, egy kis lisztet adhatunk még hozzá.) Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A diós tölteléket három csíkban eloszlatjuk rajta, szorosan feltekerjük, tojással megkenjük. A tetejét egész diószemekkel díszítjük. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. További 15-20 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Túrókrémes-meggyes kalács

Húsvét: 2 tuti töltött kalács

Hozzávalók 12-16 szelethez:

2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
5 dkg puha sütőmargarin
1 kiskanál só
1 csomag vaníliás cukor
1 kis citrom reszelt héja
1 tojás + 1 a kenéshez

A töltelékhez:

25 dkg túró
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara
30 dkg fagyasztott meggy (vagy lecsepegtetett befőtt)

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni. A többi lisztet, a margarint, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojást és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. Ha a kezünkhöz ragad a tészta, kevés lisztet adhatunk még hozzá. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd egy maroknyi tésztát lecsípünk, ebből készítjük majd a fonatot. (Ez a lépés elhagyható.) A maradék tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk.

A töltelékhez a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a búzadarát összekeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, a meggyszemeket belenyomkodjuk, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalától kezdve. A felvert tojással megkenjük. A félretett tésztát kettéválasztjuk, enyhén lisztezett deszkán 1-1 vékony szálat sodrunk belőle, majd a két szálat összefonjuk. A kalács tetejére helyezzük, ezt is megkenjük a tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. További 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

A receptek a Nők Lapja Konyha márciusi számában jelentek meg, fizess elő te is!

 

 

A tartalomból

– A tavasz legjobb süteményei
– Szuper ételek zúzából
– Süssünk római tálban

Húsvét: 2 tuti töltött kalács

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top