Húsvét 2011

Két húsvéti kalács, ahogy mi szeretjük

Az egész úgy indult, hogy az anyukám megszerettette velem a kelt tésztát, nem enni, hanem gyúrni. Kezdő háziasszonyként eszméletlenül jó érzés, amikor az élesztőtől dagadni kezd a massza, én meg úgy érzem magam, mintha minimum az isteni Bíró Lajos kishúga lennék. Kenyeret ugyan ritkán sütök, de a kalács különböző fajtái nem ritkák a konyhában. Most három recept következik, és egy vendégszakács, aki az egyik legprofibb kalácsfonó a kerületben…

Húsvéti vagy szombati kalács

Furcsa hibrid nálunk a húsvét, az asztalra főtt sonka kerül és a zsidó konyhából ismert semleges ízű szombati kalács, vagyis barhesz. A recept végtelenül egyszerű, aki nem akar megizzadni, az dagaszthatja robotgéppel, aki pedig relaxálni vagy dühöngeni szeretne, az essen neki bátran ököllel. Én Fűszeres Eszter receptjére esküszöm, és csak az élesztő mennyiségén változtattam egy kicsit. De aki jobban szeretne elszakadni a kóser konyhától, az olaj helyett rakhat a receptbe vajat is. Akad olyan is, aki egy nagyobb főtt krumplit is beledolgoz a tésztába, de én ezt is kihagyom, csak semmi fakszni. Az egyetlen dolog, amiből nem engedek, a hatos fonat; négyszer álltam neki, és mind a négyszer egy nagy gubanc lett kalács helyett. Persze mondogatja a barátnőm, hogy egyszerű, de ha valaki balkezes, annak még a kilincs sem egyszerű. A LaciPecsenye „sztárszakácsa” azonban örömmel segít ki, ezért nálunk  az asszony begyúrja, a férj befonja, és ez így van rendjén.

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Hozzávalók:

• 7 pohár liszt (egy pohár 2,5 dl)
• 0,4 pohár cukor
• 2 kk só
• 3 tojás felverve
• 0,5 pohár olaj
• 2,5 dkg élesztő
• 2 pohár meleg víz
• 1 tojássárgája a kenéshez

Az élesztőt két kanál cukorral a meleg víz felében felfuttatjuk. A lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, az olajat, a maradék vizet és a felvert tojásokat. Majd dagasztjuk legalább 20 percig, iszonyatosan unni fogjuk a végére, de a kalács csak akkor lesz igazán könnyű, ha nem lazsálunk. Majd jöhet kb. 1 óra pihenő valami meleg helyen, aztán a fonás. A kalácsnak való tésztát 4 részre osztjuk, majd mindegyiket harmadoljuk. A gombócokból hurkákat csinálunk és szólunk a profinak, hogy jöhet fonni. Ha készen vagyunk, fél órán át kelesztjük, majd mehet a 180 fokos sütőbe 40 percre. Az utolsó 5 percben kivesszük, és megkenjük a tojássárgájával.

Libazsíros kalács

Sajnos ez sem saját recept, de a kelt tésztákkal valahogy így van az ember, ha valakinél talál valami olyat, ami beválik, akkor nem variál. Nem állok neki pipettával bogarászni, ha nem muszáj. Ebben az esetben Limara receptjével indítottam, és csak annyit változtattam, hogy az élesztő mennyiségét kicsit megemeltem, és az előírt BL–80-as liszt helyett sima réteslisztet használtam. Azt hiszem, ez életem legfinomabb kalácsa, de lekvárral és más édes feltétekkel nem működik.
 

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Hozzávalók:

• 40 dkg finomliszt
• 10 dkg rétesliszt
• 2 tk só
• 1 tojás
• 1 ek libazsír
• kb. 3 dl tej
• 1 tk cukor
• 2,5 dkg élesztő
• 5-6 dkg libazsír a kenéshez
• 1 tojássárgája

Az élesztőt a meleg tejben a cukorral felfuttatjuk, közben a libazsírt megolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztőt, a zsírt és a tojást, majd alaposan összegyúrjuk. Itt is érvényes a legalább 20 percen keresztül gyúrjuk szabály, majd meleg helyen kelesztjük kb. 1 órán keresztül.
Ha megvagyunk, a tésztát 3 részre osztjuk, és mindhármat 2-3 milliméter vastagságú téglalapra nyújtjuk, majd megkenjük libazsírral. Feltekerjük és egyszerűen összefonjuk a három szálat. Újabb fél órán keresztül kelesztjük, majd a tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top