Húsvét

Húsvéti sütemények: csodás kuglófok a kalács mellé

A kalács kötelező elem a húsvéti asztalon, és biztosan minden családban van is rá egy tuti recept. De mi legyen még a húsvéti sütemény, amivel a rokonokat megkínálhatjuk vasárnap délután vagy húsvéthétfőn? A tippünk: variációk kuglófra!

A húsvéti sütemények sora végtelen: hiszen a legtöbb sütemény megállja a helyét az ünnepi étkezőasztalon húsvétkor is. Persze a legautentikusabb húsvéti sütemény a répatorta, ami mascarponekrémmel nyakon öntve az igazi. A hagyományos recepteken túllépve, készíthetünk egészen meghökkentő húsvéti süteményeket is, és olyanokat is, amelyekhez már kell némi konyhai előképzettség. Persze ezekkel a különleges díszítésű húsvéti süteményekkel garantált lesz a siker is.

Citromos és márványkuglóf: a legfinomabb húsvéti sütemények

Citromos kuglóf színes cukormázzal

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 7 egész tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1-1,5 dl olvasztott zsír
  • 1 dl langyos víz
  • 3 lime leve
  • 2 citrom reszelt héja

Dekoráció:

  • 12 dkg porcukor
  • fél citrom leve
  • színes dekorcukor
Húsvéti sütemények: ezek kerüljenek a kalács mellé!

Elkészítés:

  • Tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vizet és a folyós zsírt, majd ezzel is jól elkeverjük.
  • A sütőporral elkevert lisztet adagonként hozzászitáljuk és belekeverjük.
  • Ezután kerül bele a három lime kifacsart leve, és a kezeletlen vagy alaposan megtisztított citromok reszelt héja. Majd az egészet simára keverjük.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a kuglóf masszájához keverjük, vigyázva, nehogy a hab nagyon összetörjön.
  • A masszát a kivajazott, kilisztezett kuglófformába töltjük és 170 fokos sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy ragad-e még a tészta belseje. Ha nem, elkészült a citromos kuglóf.
  • A formából kivéve, rácson, hagyjuk kihűlni, közben elkészíthetjük a mázat.
  • A porcukrot elkeverjük a citrom levével, hogy egészen sűrű ragacsot kapjunk. Rácsorgatjuk a mázat a kihűlt kuglóf tetejére, megszórjuk színes dekorcukorral, vagy pici kis tojáscukrokat nyomkodunk bele. És máris egy újabb  gyöngyszemmel bővült a húsvéti süteményválasztékunk

Márványkuglóf

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dl tej
  • 10 g keserű kakaópor
  • csipet só
Húsvéti sütemények: ezek kerüljenek a kalács mellé!

Elkészítés:

  • A tojássárgáját, az olvasztott vajat, a meglangyosított tejet összeöntjük, belekeverjük a porcukrot és az élesztőt. Hagyjuk pihenni 10 percet.
  • Közben egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a reszelt citromhéját, a vaníliás cukort és a csipet sót, majd a tojásos keverékhez adjuk.
  • A tésztát összedolgozzuk, 5 percet dagasztjuk, és két részre szedjük.
  • Az egyik adag tésztát összegyúrjuk a kakaóporral, és mindkettőt hagyjuk pihenni legalább 1 órát, hogy a duplájára keljenek meg.
  • Ha megkeltek, kinyújtjuk olyan hosszúságúra, hogy a kuglófformát körbeérjék, és a kivajazott, kilisztezett formákba tesszük egymásra. Alul a kakaós, felül a sima tészta.
  • Újabb egy órát hagyjuk kelni, majd 180 fokos sütőben megsütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top