Húsvét

Hagyományos magyar húsvéti tojásfestés – csodás képek

Itt a húsvét, a tojásfestés és a locsolkodás hagyománya. Olvass a történetéről, és nézegess csodaszép magyaros festett tojásokat!

Itt a húsvét, aminek szerves része a tojásfestés és a locsolkodás. Mindkét szokás több ezer éves múltra tekint vissza. A tojás mindig is fontos jelkép volt. Ez volt ez egyik legősibb áldozati étel is, hiszen egyszerre jelképezte az életet és az újjászületést. A locsolkodás pedig ősi termékenységi rítus.

A vízzel való meghintés utal a keresztségre is. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. Egy legenda szerint, mikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni.

A szokásról Magyarországon már 17. századból is maradtak fent írásos emlék. Tojást festeni sokféleképpen lehet, de Magyarországon sok helyen még mindig törekednek az egyes tájegységek szerinti minták és magyaros motívumok használatára. Egyszerűen gyönyörűek:

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top