Húsvét 2011

Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?

A húsvét előtti nagyböjt a húsmentes napokról szól a gasztronómiában, ez a vegáknak igazi hazai pálya. De mi van húsvétkor? Mit esznek a vegetáriánusok ilyenkor? Hogy nézzen ki az ünnepi asztal hús nélkül? Jól kifaggattuk a Sülve-főve séfjeit!
Sonkamentes övezetTudod, milyen a jógakonyha? Gyere, megmutatjuk neked!

Wossala Rozina
Quiche, frankó, provolone!
Ha kilőttük a sonkát, szalonnát és minden állati eredetű nyalánkságot, mi marad szegény vegáknak húsvétra? Ha vega lennék, nem szeretnék olyasmit enni húsvétkor, amit bármikor máskor is fogyaszthatok. Hiszen azért, mert az ember nem eszik húst, lehet még neki ünnep a tojáskeresés. Ezért is döntöttem a quiche mellett, ami egy kevert salátával még egy húsimádónak is fenséges eledel!

Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?Hozzávalók
3 marék brokkoli (ha lehet, szár nélkül), 3 kanál olívaolaj, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1 közepes hagyma finomra aprítva, 1/4 kávéskanál őrölt paprika, 1 lap leveles tészta, 4 felvert tojás, 1 tojássárgája felverve, 4 dl főzőtejszín, só és bors az ízesítéshez, 350 g reszelt provolone sajt

A brokkolit 5–8 percig párolom. A hagymát egy serpenyőben pici fokhagymával olajon megpirítom, majd hozzáadom a brokkolit és a pirospaprikát. A leveles tésztát egy kivajazott tepsibe egyengetem, majd a brokkolis mixet belehelyezem. Egy nagyobb tálban összekeverem a tojásokat, a tejszínt és 150 gramm provolone sajtot. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ráöntöm a a brokkolira, és a tálat mozgatva elegyengetem, kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok távozzanak a felszínen. A maradék sajtot rászórom a
tetejére, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe helyezem kb. 35 percre, vagy amíg a teteje meg nem barnul.


Szőke Jani
Gabonagömböc és tofu – miért is ne?

Vannak olyan időszakok az életemben, amikor nem eszem húst. Ilyenkor mindig alternatívákat keresek a hús helyettesítésére. Egy ilyen alkalommal találkoztam a kiváló szójafasírttal, a tofuval, valamint a Gabonagömböc nevű, búzasikérből készült sonkahelyettesítővel. Aztán a többi már adott: retek, házi torma, zöld, hegyes-erős paprika, kenyér, főtt tojás (ha az még belefér). És már kész is a csodás húsvéti reggeli!

 

Harmath Csaba
Töltött tojás és polenta

Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?Sajnos a vegetáriánusok a hazai gasztronómiában mai napig háttérbe szorulnak. A vendéglátósok nagy része nincs felkészülve egy vega vendég fogadására, és kvázi másodragú vendégnek tekintik. Egy jó nevű étteremben tapasztaltam, hogy a magyaros, a nemzetközi és a vegetáriánus ételsorból az első kettőben ugyanannyi étel szerepelt, míg a vegetáriánusban eggyel kevesebb!
A húsvét gasztronómiailag a böjt utáni húsfogyasztásról szól. Ebben az időszakban a sonkáé s a tojásé a hangsúly. Azoknak a vegetáriánusoknak, akik még tojást sem fogyasztanak, mit sem változnak az étkezési szokásaik az ünnepek alatt. A húsvétkor szokásos menüsor gasztronómiailag nem nekik kedvez, ezért azt javaslom, hogy ilyenkor tegyenek kivételt. Például bátran egyenek egy kis jó minőségű, füstölt sonkát, mert ilyenkor ezt kell enni. Ha ez mégsem opció, akkor javaslom anyukám klasszikusát, a töltött tojást!
A tojássárgáját összenyomkodom tört burgonyával, vajat és friss petrezselymet keverek hozzá, majd sózom, borsozom, végül majonézzel öntöm le. A túrós polenta (túrós puliszka) szintén átalakítható húsmentesre, ami kiváló ínyencség húsvétra! Normál puliszkát készítek jól megfőzve – de nem kell agyonfőzni, mint az olaszok! Olajon hagymát ropogósra sütök, majd a sült hagyma ízével átitatott olajba mártott kanállal kiszaggatom a galuskát, olajjal meglocsolom, majd jó sok túróval megszórom (lehetőleg juhtúróval), utána berakom a sütőbe, míg a túró meg nem olvad. Tálalás előtt bőven megszórom sült hagymával.


Sonkamentes övezet – Mit esznek a vegák húsvétkor?Hernyák Tomi
Irány a kert, minden friss!

Egy idézet jut az eszembe a Bazi nagy görög lagziból: „Micsoda? Nem eszi meg a húszt? Nem
baj, majd szütök bárányt!” Húsvét előtt úgysem eszünk húst elvileg, úgyhogy az ünnep alatt ezt csak folytatni kell. Ennyi! S mivel tavaszodik, tele a kert friss zöldségekkel, rá lehet cuppanni mindre! No meg a nyuszi is  „tojik” tojást, és az is ehető, ugye.
A franciáknál nagyon megszerettem egy könnyű salátát: endívia, madársaláta, olívaolaj, kéksajt, fenyőmag. Ezt ajánlom, illetve egyetértve Rozinával, a quiche-t, a sonka és a szalonna elhagyásával. A quiche-be tehetünk ilyenkor friss spárgát (roppanósra előfőzöm, mielőtt a töltelékbe rakom). Ja, és mivel a nyuszi szereti a répát, készíthetünk maguknak egy tavaszi, frissítő hideg, narancsos répakrémlevest. Ezt mindenki úgy készíti, ahogy gondolja!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top