Húsvét 2011

Húsvéti menü a semmiből: 3 fogás ezer forintból

Négy személyre háromfogásos menüt összeállítani, ezer forintból először lehetetlen küldetésnek tűnt. Aztán addig-addig válogattunk és tettük-vettük a hozzávalókat, míg végül csak összejött. Egy kicsit mondjuk többet költöttünk...
Lehetetlen küldetés: 3 fogásos húsvéti menü 1000 Ft-ból?Bögrés sütit olcsón és gyorsan? Simán! Egy kattintás, és indul is a videó.

Hiába válogattunk olcsó, szezonális alapanyagokat és futottunk bele remek akciós ajánlatokba, kicsivel, de így is túlléptük a költségvetést. Cserébe viszont jóllaktunk és finomakat ettünk! Íme, az akciós menüsor!

Hideg retekleves
Hozzávalók: 2 csokor retek (10 közepes piros retekgumó), 1 nagy pohár tejföl, 1,5 dl víz (felforralt és hidegre hűtött), nagy csipet só

Húsvéti menü a semmiből: 3 fogás ezer forintból

A retekgumókat alaposan megmossuk, majd a szárukat és a gyökerüket levágjuk. Hármat gyufaszál-vastagságúra felvágunk, a maradékot pedig negyedeljük és turmixgépbe tesszük, aprítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vizet és a sót. Jól összeturmixoljuk, tálkákba öntjük, beletesszük a vékonyra vágott retekdarabokat, majd azonnal fogyasztjuk.

Quiche parasztsonkával és friss snidlinggel
Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 dkg parasztsonka, 5 dkg edami sajt, nagy csokor snidling, 2 dl tejszín, só, bors

Húsvéti menü a semmiből: 3 fogás ezer forintból

1 tojás sárgájából, 10 dkg hideg vajból, 20 dkg lisztből és fél deci hideg vízből egy kis csipet sóval tésztát gyúrunk. (A sonka sós, ezért óvatosan kell a sót használni.) A tésztát fél óráig hűtőben pihentetjük, majd vékonyra kisodorjuk és kibélelünk vele egy 28 cm-es tortaformát úgy, hogy a tortának nagyjából 3 centis pereme maradjon. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha kicsit felpúposodik, villa lapjával visszanyomkodjuk. Ezután kerül rá a töltelék. A sonkát vékonyra szeleteljük és a tésztára szórjuk, akárcsak az apróra vágott snidlinget. A maradék tojásokat és a tésztából kimaradt fehérjét együtt összekeverjük a tejszínnel, picit sózzuk, borsozzuk és a sonkára öntjük. A tetejére sajtot reszelünk.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul. Melegen és hidegen egyaránt remek, azonban
a vajat semmiképpen se cseréljük margarinra!

Epres zsemlefelfújt
Hozzávalók: 4 zsemle, 250 g eper, 3 tojás, fél liter tej, 3 evőkanál cukor
(Célszerű egyszemélyes formákban elkészíteni.)

Húsvéti menü a semmiből: 3 fogás ezer forintból

A kivajazott (a quiche-hez használt vaj csomagolópapírja éppen jó erre a célra) sütőformákat először
megtöltjük felkockázott zsemlével és a zsemlekockák közé pedig elnegyedelt epreket teszünk. 4 epret
célszerű félretenni a későbbi díszítéshez. A tojásokat habosra keverjük a cukorral (a költségvetésünkbe nem fért bele a vanília, pedig nagyon jót tenne neki), majd a tejjel. A tojásos-tejes lével leöntjük a zsemléket és 15 percig állni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben addig kell sütni, amíg a teteje is megpirul. Tálaláskor kevés porcukor és a félretett eperszem kerül a tetejére.

Mi mennyibe került?
2 csokor retek 198 Ft
1 pohár tejföl 179 Ft
6 db házi tojás 168 Ft
10 dkg vaj 159 Ft
5 dkg parasztsonka 128 Ft
5 dkg edami sajt 66 Ft
2 dl tejszín 159 Ft
4 zsemle 46 Ft
250 g eper 129 Ft
fél liter tej 89 Ft
Összesen 1321 Ft
(Cukor, liszt és só mindig van itthon, azt nem kellett venni. A snidling pedig megterem a konyhaablakban.)

Ha nektek is van hasonló, kreatív megoldásotok az idei húsvéti menüsorra, ne fogjátok vissza magatokat! Írjátok meg, küldjétek el fotóval együtt e-mailen, de még jobban jártok, ha feltöltitek a Sülvefővére. Ott ugyanis egy jó húsvéti reggelivel április 26-ig még 100 ezer forintot is nyerhettek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top