Húsvét 2011

Vendégváró falatok húsvétra

Locsolók, barátok, rokonok. Húsvétkor természetes a vendégjárás, ilyenkor jól jön pár igazán ünnepi és mennyei vendégváró finomság receptje.


Töltött tojás

A töltött tojás igazi klasszikus. Épp ezért hajlamosak vagyunk enyhén lenézően állni hozzá, pedig ha jól van ízesítve, akkor igen finom előétel. Szintén a „kezdők is elkezdhetik” kategória tagja, tökeletes megoldás a hegyekben álló húsvéti kemény tojások felhasználására.

  • 10 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • snidling
  • 2 kk. currypor
  • 1 kk. őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Húsvéti falatkák
Húsvéti falatkák

A tojásokat igen óvatosan a forrásban lévő vízbe teszem, és pont 9 percig főzöm. Ezután az egész fazekat a mosogatóba teszem, és hideg vízzel alaposan felöntöm. Hagyom, hogy a tojások jól áthűljenek.

Miután óvatosan megpucoltam őket, egy jó éles késsel félbevágom, majd a sárgájukat kiszedem, és egy tálba teszem. Hozzádarabolom a vajat, villával alaposan összetöröm, majd a masszát némi tejszínnel fellazítom, fűszerezem, és a snidlinget is hozzáadom. Kóstolom, és ha kell, még fűszerezek rajta, majd a tojáskelyhekbe visszakanalazom a tölteléket, és tálalom.

Lazaccal töltött palacsinta

Könnyen és előre elkészíthető, látványos előétel. Kezdő háziasszonyok is nyugodtan nekiveselkedhetnek.

Tészta:

  • 4 tojás
  • finomliszt
  • tej

Töltelék:

  • 20 dkg nyers, füstölt lazacszelet
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 kk. kapor
  • 2 kk. rózsabors
  • 4 kk. méz
  • 1 bő ek. mustár
Húsvéti falatkák

A tojásokat elkeverem a kellő mennyiségű liszttel és tejjel (direkt nem írok mennyiségeket, ez az az étel, amelyre mindenkinek saját, külön bejáratú receptje van), kicsit sózom és fél órára a hűtőbe teszem a tésztát. Ezalatt elkészítem a mártást. A rózsaborsot megtöröm egy kis sóval. A tejszínt kikeverem a mustárral, hozzáadom a borsos sót, mézet csurgatok rá, kaporral ízesítem, és sózom. Az egészet alaposan kidolgozom, majd a hűtőbe dugom. A fél óra letelte után tésztát késznek ítélem, és nem túl vékony palacsintákat sütök belőle. Amikor langyosra hűlt a palacsinta, megkenem a tejszínes krémmel, úgy a felét befedem lazacszelettel, és jó szorosan feltekerem.

Lehet azonnal is tálalni, de hűtve is nagyon finom. Ebben az esetben valami jól záródó edénybe teszem, hogy a palacsinta meg ne kérgesedjen.

Grissini

Könnyű ropogtatnivaló, egy kis extra sonkával. Tökéletes választás lehet egy baráti borozgatáshoz is.

  • 40 dkg finomliszt
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 bő csipet só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 bő tk. cukor

A tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A többi hozzávalót beleöntöm egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom az élesztős tejet, és alaposan kidolgozom (ilyenkor lehet hasznát venni egy jó dagasztókaros mixernek, kenyérsütő gépnek vagy egy tisztes konyhai robotgépnek).

Húsvéti falatkák
Húsvéti falatkák

 

A kész tésztát legalább egy órát hagyom kelni. Utána lisztes deszkára borítom, és alaposan kidolgozom. Ujjnyi vékonyra nyújtom, és késsel hosszú csíkokra metélem. A csíkokat vagy megsodrom deszkán, vagy a két végét ellentétes irányba csavarva megpödröm.

Sütőpapíros tepsire fektetem a csíkjaimat, és negyedórát pihentetem. Ezalatt felfűtöm a sütőt 180-200 fokra. A grissiniket tejjel lekenem, majd a tepsit a sütőbe teszem. Addig sütöm őket, amíg szép egyenletesen aranybarnák nem lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top