Horoszkóp

Pénteken jönnek a Leonidák. Látványos csillaghullás az égbolton

Novemberben sem maradunk csillaghullás nélkül. A Leonida meteorraj ugyanis éppen ezen a hétvégén figyelhető meg az égbolton. Az év egyik leglátványosabb meteorzápororának megfigyelését remélhetően a felhők sem akadályozzák. November 17-én és 18-án érkeznek tehát a Leonidák.

Az év egyik leglátványosabb csillaghullásában lehet részed november 17-én és 18-án, vagyis pénteken és szombaton, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk. A Föld a Tempel-Tuttle üstökös csóváján halad át, ezért kerülhet sor erre a különleges látványosságra. A megfigyelést az is segíti, hogy a novemberi újhold is pontosan erre az időpontra esik, ezért a hold fénye sem homályosítja el Leonidák érkezését.

A leglátványosabb meteorzáporra mindkét éjszakán az éjfélhez közeli órákban számíthatunk, amikor akár 10-15 hulló csillagot is megfigyelhetsz óránként. Érdemes persze már előbb, a sötétedést követően is felpillantani pénteken az égboltra, mert már ekkor is elcsíphetsz egy-egy meteoritot.

A Leonidák radiánsa az Oroszlán (latinul Leo) csillagképben tartózkodik, az elnevezésük is innen származik.

leonida csillaghullás meteorraj november

A Leonidák látványos csillaghullással érkeznek pénteken és szombaton (Getty)

(via metro.uk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top