Horoszkóp

8 dolog bámulatosan fejleszti, míg 8 leépíti az agyat

Néhány tevékenység, szokás, érzelem rendkívül jótékonyan hat az agy működésére, kifejezetten erősíti, fejleszti. Néhány másik ugyanakkor teljesen leépíti, beszűkíti. Hogy melyek azok a dolgok, amelyeket minél gyakrabban kellene végezned agyad tréningezése érdekében, és melyek azok, amelyektől érdemes mielőbb megválnod, cikkünkből megtudhatod.

1. Pihend ki magad

A krónikus alváshiány rendkívüli mértékben rontja a memóriát. Átlagosan napi 7-8 óra alvással pihenheted ki magad. A kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai bizonyították, a mindössze 4-5 órányi alvás a romló memória mellett az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelős lehet. Az átaludt, pihentető éjszakákon a sejtek lebontják az agyat károsító vegyületeket. Éppen ezért, ha nem alszol eleget, hosszú távon súlyos károkat okozhatsz magadnak.

2. Kerüld a stresszt

Bizonyított tény, hogy a stressz a memóriazavarok mellett tanulási nehézségeket okoz, de az önuralom megőrzésében is erősen gátol. Amikor jól érzed magad, minden könnyebben megy, a feladatokat könnyedén végzed, míg stresszes időszakban tornyosulhatnak előtted a problémák. A stressz- és feszültségoldó technikák nagymértékben segítik az agy megfelelő működését is.

3. A szeretet érzése az agyaddal is csodákat tesz

Döbbenetes bizonyítékot találtak, a szeretet érzése bámulatosan hat a szervezetre. A szeretet és a gyűlölet érzése agyad ugyanazon területét érinti. Míg előbbi láthatóan aktiválja ezt az agyterületet, addig utóbbi érzelem jelentősen csökkenti az agyi funkciókat.

4. A napi vízfogyasztás serkenti az agyműködést

Agyadra kifejezetten károsan hat, amikor nem iszol eleget, és a szervezet dehidratálttá válik. Az agy 80 százaléka víz. Elegendő mindössze 2 százalékkal csökkennie ennek a vízmennyiségnek ahhoz, hogy az agyi tevékenység visszaessen. Amikor a szervezet szomjas, nehezebben koncentrálsz, a memóriád is akadozhat, és a fejed is könnyen megfájdulhat.

5. A várandósság az agyat is átalakítja

Bármilyen hihetetlen, de a terhes kismamáknak nemcsak az alakja változik a kilenc hónap alatt, hanem az agyműködésük is. Kutatás igazolja, hogy a várandós nők jóval érzékenyebben reagálnak a körülöttük lévő dolgokra, sokkal megértőbbek és segítőkészebbek lesznek, mint a terhesség előtt. Az agy bámulatos reakciója a gyermekükkel való kapcsolat kialakításában segíti a leendő anyukákat. Ezt az állapotot nyilvánvalóan nem lehet folyamatosan fenntartani, mindenesetre nagyon érdekes az agy válasza a terhességre.

6. A sok cukor épp hogy nem segíti az agyműködést

Létezik az a nézet, hogy a vizsgák előtti, közbeni csokievés serkenti az agyműködést. Átmenetileg valóban energiával láthat el, de a túlzott cukorfogyasztással mindennek éppen az ellenkezőjét éred el. Nagy mértékben romlik koncentrációs és tanulási képességed. Sokkal többet nyersz, ha omega-3 zsírsavban gazdag ételeket fogyasztasz (például: lazac, diófélék). Érdemes kipróbálni.

Vannak dolgok, amelyek fejlesztik az agyat, mások meg jócskán leépítik azt
Vannak dolgok, amelyek fejlesztik az agyat, mások meg jócskán leépítik azt

7. A festés munkára ösztönzi az agyat

Festés, rajzolás, színezés közben leginkább agyad jobb féltekéjét használod, az alkotó részt. Tanulmánnyal igazolták, hogy az alkotói tevékenység bámulatos módon fejleszti az agyat. Nyugdíjas embereket ültettek be két tanfolyamra. Az egyik csoport festeni tanult, míg a másik művészettörténetet hallgatott. A kurzusok végén a festő csoport aktivitásban drámai módon múlta felül a másikat. Mindez azt is bizonyítja, hogy az alkotás elkezdéséhez sosincs túl késő.

8. Az olvasás csodaszer

Olvasás közben a képzelőerődet használod, hiszen a szövegen haladva képeket is alkotsz magadban. Olvasás közben az agyba több vér jut, így jóval frissebb, koncentráltabb és hatékonyabb lesz más tevékenységek végzéséhez is. Amikor viszont nézed a tévét vagy épp a számítógépen játszol, agyad csupán passzív szemlélője a látottaknak. Az olvasás jelentősen javítja az agyi aktivitást, míg a rendszeres tévézés és számítógépezés legalább ennyire rombolja.

(via brightside me)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top