Horoszkóp

Ez az optikai illuzíció téged is csúnyán becsap

Az optikai illúziók lényege, hogy becsapják az agyadat. A képen a valóság egészen más, mint ahogyan azt az agy értelmezni képes. Ez az egészen elképesztő rajz is éppen ilyen. Nem véletlen, hogy igencsak felborzolta az internetezők kedélyét. El kell ismerni, egyszerűen zseniális. Próbáld ki te is! Vajon látod a valóságot?

Pillants az alábbi rajzra. Vajon a vonalak párhuzamosan futnak? Vagy távolodnak és közelednek egymáshoz? Hogyan és milyennek látod? Hogyan érzékeled?

Ez az rajz becsapja az agyadat
Ez az rajz becsapja az agyadat

Az optikai illúzió ebben a rajzban éppen az, hogy agyad szerint a vonalak hullámosan futnak. A valóságban nyílegyenesek, vízszintesek és függőlegesek, párhuzamos egymással valamennyi. Gyomorforgató, szédítő? Mondhatni, szó szerint az. A megtévesztő rajzot nem mellesleg egy atlantai bűvész hölgy, Victoria Skye készítette.

Miközben a vonalak vagy sorok változó mintaként jelennek meg a szemed előtt, a valóságban tényleg párhuzamosan futnak. A középre rajzolt minták és a színezés csapja be az agyadat. Ránézésre nem hiszed el, hogy a vonalak nem mozdulnak el egymástól, pedig így van.

Victoria szerint az optikai illúzió azért létezhet, mert a fekete és a fehér vagy egészen világos színek változtatásait agyunk nem képes lekövetni, ferde vonalaknak érzékeli, pedig a valóságban egyenesek.

Rendkívül érdekes és izgalmas, igaz?

(via david wolfe)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top