Horoszkóp

Így nevelhetsz érzelmileg intelligens gyermeket

Minden szülő a legjobbat és a tőle telhető legtöbbet szeretné gyermekének adni. Érzésekről beszélni, azokat tanítani ugyanakkor csöppet sem egyszerű. Főként, ha gyermekkorodban te sem kaptad meg a kellő támogatást. Már pedig az érzelmi intelligencia fejlesztése legalább olyan fontos az életben, mint bármilyen egyéb tudás. Ez az öt tipp segíthet, hogyan nevelj érzelmileg stabil gyermeket.

1. tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Az egyik legfontosabb lépés gyermeked érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez, hogy soha ne mondd semmilyen érzelmi reakciójára, hogy az rossz lenne. Amikor gyermeked szomorú, próbálj együtt érezni vele. Könnyen lehet, napközben az óvodában vagy az iskolában történt vele valami, ami miatt szomorkodik. Az együttérzéssel épp arra tanítod, hogy az érzéseket ne rejtse magába, hanem beszéljen bátran azokról.

2. tipp gyermeked érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez

Nagyon fontos, ne tégy különbséget a között, hogy gyermeked fiú vagy kislány. A lányok mutathatnak érzelmeket, ellenben a fiúk nem sírhatnak, hiszen az nem férfias. A kisfiúkat is épp arra érdemes ösztönözni, hogy nyíltan vállalják fel az érzéseiket és ne fojtsák azokat magukba. Ne kövesd el a hibát, hogy azt mondod kisfiadnak, úgy viselkedsz, mint egy lány.

3. tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Taníts meg gyermekednek olyan trükköket, amelyekkel levezetheti a felgyülemlett érzéseket. Felnőttként sajnos kontrollálni kell magát, viselkednie kell, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy mindig mindent magába kell fojtania. A zene, a mozgás, a különböző légzéstechnikák mind-mind az érzelmi egyensúly megtartásában, elérésében segítik őt.

4. tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez gyermekkorban

A gyermeknevelés egyik legfontosabb része, hogy megtanítsd a felelősségvállalást. Ne másokat hibáztasson, hanem vizsgálja meg a dolgok mindkét oldalát. Amiben ő hibázott, ismerje fel, de képes legyen a másik ember érzéseit is átlátni. Ezzel a módszerrel elérheted, hogy gyermeked felnőttként nem veszi magára az áldozat szerepét, hanem képes lesz az érzelmeit, az érdekeit megfelelően képviselni.

5. tipp gyermeked érzelmi intelligenciájának fejlesztésére

Érzelmekről beszélni nagyon sok embernek óriási problémát jelent. Pedig az a párkapcsolatokban is rendkívül fontos, hogy például sértődés helyett a párok meg tudják egymással beszélni a problémáikat, vagy elmondják, mivel bántotta meg őket a másik. Önmagában kevés, ha gyermeked ki tudja fejezni az érzéseit, az érzelmi intelligencia fokmérője azt is, hogy ítélkezés nélkül meghallgat másokat, nyitott legyen többiek felé is.

Ezekkel a tippekkel érzelmileg gazdag gyermeket nevelhetsz
Ezekkel a tippekkel érzelmileg gazdag gyermeket nevelhetsz

(via awareness act)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top