Horoszkóp

A buddhisták szerint mindenkinek 4 felesége vagy 4 férje van

Vajon miért állítják a buddhisták, hogy minden nőknek négy férje, míg minden férfinak négy felesége van? Nagyon érdekes és inspiráló történettel adnak magyarázatot a kérdésre. Szóval, biztos lehetsz benne, neked is négy férjed vagy négy feleséged van. Íme a rendkívül bölcs és rendkívül elgondolkodtató mese, mely nem is annyira mese...

Buddha tanítása szerint minden nőnek négy férje és minden férfinek négy felesége van. Hogy megértsd, pontosan mit is jelent mindez, olvasd el a következő érdekes történetet.

Volt egyszer egy férfi, aki négy feleségével élt együtt. (Az ősi Indiában még elfogadott volt a többnejűség.) Egy nap a férfi súlyosan megbetegedett, és már a halálára készült. Élete végén borzasztóan magányosan feküdt a halálos ágyán, ezért megkérte az első feleséget, kísérje őt el a másvilágra.

“Drága feleségem” – mondta a haldokló férfi. “Szerettelek éjjel, szerettelek nappal. Egész életemben gondoskodtam rólad. Most, hogy haldoklom, elkísérsz engem oda, ahová a halálom után megyek?”

A férfi abban bízott, hogy a nő igennel válaszol. Az első feleség azonban ezt mondta neki: “Drága férjem, tudom, hogy mindig szerettél, és azt is tudom, hamarosan meghalsz. Épp itt az ideje, hogy elváljunk egymástól. Viszlát, és minden jót neked.”

A férfi a második feleségnek is föltette a kérdést. “Drága feleségem, tudod, egész életemben szerettelek. Néha attól rettegtem, elveszítelek, de mindenkor kitartottam melletted. Gyere velem, kérlek.” A nő így válaszolt: “Drága férjem, az első feleséged visszautasította, hogy veled tartson, akkor én mégis hogyan követhetnélek téged?” A férfi a harmadik feleséget is magához hívatta, aki könnyekkel a szemében ismét csak elutasította a férfi kérését.

A negyedik feleség vagy férj elkísér a halált követő életbe
A negyedik feleség vagy férj elkísér a halált követő életbe

Már csak a negyedik feleség maradt, akit a férj rabszolgaként tartott, sokat bántott, és akivel sosem volt elégedett. Magányosságában és félelmében, mégis magához hívatta a negyedik feleséget. A férfi legnagyobb meglepetésére a nő így válaszolt a kérésre: “Drága férjem, elkísérlek utolsó utadon. Történt bármi is a múltban, szilárdan hittem benned. Sosem hagynálak el téged.”

A történet a bölcsesség története. Az első feleség a testet szimbolizálja. Hiszen ápoljuk, gondozzuk, öltöztetjük a testünket reggel és este. Megfelelő ételeket fogyasztunk, hogy életben tartsuk. A test ugyanakkor nem követ bennünket a halálba. A test meghal, a lélek pedig eltávozik belőle.

A második feleség a földi értékeket, a pénzt, a hírnevet, a pozíciót, a munkát, a birtoklást szimbolizálja. Sokan attól rettegnek, hogy mindenüket elveszítik. Pedig a halálba, a halál utáni életbe semmilyen értéket nem vihetnek magunkkal.

A harmadik feleség a családot szimbolizálja. Mindenki rendelkezik hát harmadik feleséggel vagy férjjel. A szülőket, a gyereket, a testvéreket, a párkapcsolatot, a barátokat, a társasági életet szintén nem vihetjük magunkkal a halált követő életbe.

A negyedik feleség vagy férj Buddha tanításai szerint a tudatot, a lelket szimbolizálja. Ezért követi a haldokló férjet a negyedik feleség, akiről pedig a férfi nem gondoskodott az életében. Ha mélyen magunkba tekintünk, szinte mindenki érzett már dühöt, haragot, mohóságot és elégedetlenséget az életében. Ezek az érzések a buddhizmus szerint a karmát jelenítik meg. Márpedig a karmától nem lehet elmenekülni, azt visszük tovább a következő életekbe…

Nem viheted magaddal a testet, az értékeket és a szeretteidet sem
Nem viheted magaddal a testedet, az értékeidet és a szeretteidet sem

(via Enlighten Planet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top