Horoszkóp

Hogyan kezdjünk új életet?

Az élet maga a változás – mondja a bölcselet. Az állandó változás során sokszor vannak pillanatok, amikor érdemes végiggondolni, vajon jó-e az út, amelyen éppen haladunk. Nem kellene valamit másképpen tenni, hogy boldogabbak lehessünk?

Az új év kezdete sokak szerint nem más, mint egy ugyanolyan nap, mint bármelyik másik. Egy dombtetőre érve érdemes megpihennünk, a hátunk mögé nézve végiggondolni az elmúlt hónapokat, és előretekintve tervezgetni a következőket. Ilyenkor van lehetőség és idő arra, hogy elgondolkodjunk arról, milyen helyzetekben, milyen pillanatokban nem érezzük jól magunkat, és hogyan lehetne ezeken változtatni.

Kezdjünk új életet?

Semmiképpen! De okosabban folytassuk a régit! Érdemes egy tiszta fehér lapot magunk elé venni, és felírni az elmúlt év sikereit és kudarcait. Vizsgáljuk meg a kudarcokat! Vajon hogyan érintenek bennünket most? Milyen okok vezettek a sikertelenséghez? Tudtunk volna változtatni rajta? Esetleg kitől kérhettünk volna segítséget? 
Ugyanígy vegyük szemügyre a sikereinket! Milyen sikerekre vágytunk úgy egy évvel ezelőtt? Hogyan értékeljük most, amiket elértünk? Miért fontosak azok a sikerek? Kinek köszönhetjük, kitől kaptunk támogatást? Magunkban milyen tulajdonságaink voltak fontosak a sikerhez? Milyenfajta sikereket értünk el? Magánéleti vagy szakmai van többségben? 

Most tervezzünk az új esztendőre! Soroljuk fel, ahogy az eszünkbe jutnak a vágyak, minden, amit ebben az évben jó lenne elérni, a fogyástól elkezdve a szerelmen át egészen a szakmai előrelépésig!

A vágyakat most rendszerezzük! Írjuk egymás alá, mellé pedig azt, hogy ez eléréséhez mit kell megtennünk, kinek a segítségét kérhetjük, esetleg min kell változtatnunk. Érdemes kisebb lépésekben is megtervezni a végrehajtást. Valahogy így: szeretnék öt kilót fogyni márciusig, ezért minden héten kétszer tornázom, és utánanézek valami egyszerű diétának. A nagyobb vágyakat is érdemes kisebb részletekre szétbontva, akár hónapokra tervezve megvalósítani.

Hogyan kezdjünk új életet?

Magunkban változunk

Miközben tervezünk, gondolkodunk, világosan kell látnunk, hogy néhány alapvető tulajdonságunk erősítésére szükség lesz, ha sikereket szeretnénk egy év múlva a papírunkra írni. 

1. Tudomásul kell vennünk, hogy semmi nem történik azonnal, minden cél eléréséhez szükségünk van türelemre!
2. A célok elérése közben nem mondhatunk le a végső sikerről, vagyis szükségünk van kitartásra!
3. Tudnunk kell, hogy bármit elérhetünk, így aztán támaszkodunk kell az önbecsülésünkre!
4. A legnehezebb pillanatokban sem szabad lemondanunk a cél eléréséről, a legapróbb vágy esetében sem, így erősíthetjük a hitünket!

Most élsz!

Miközben hagyunk időt arra, hogy a múlttal és a jövővel foglalkozzunk, ismerjük meg a jelen fontosságát! A buddhizmus egyik alapelve szerint a sóvárgás nélküli élet a boldog élet. Azaz: ha megelégedettek vagyunk a mával, a jelennel, az egyetlen idővel, amelyet képesek vagyunk tudatosan megélni, úgy közelebb jutunk a megelégedett létezéshez. Ahelyett hogy vágyakozunk a múltbeli szép emlékeink után, vagy hajszoljuk a jövendő pompás ígéretét, hagyjunk időt arra, hogy megéljük a pillanat örömét. Egészen apró dolgokra is! 
Tegyünk egy próbát! Együnk meg két almát. Az elsőt lassan, ízlelgetve minden falatot, átérezve az ízeket, az aromát, belegondolva a napsütésbe, amely a gyümölcsöt érlelte. Hagyjunk elegendő időt minden falatra!
Most együnk meg egy almát úgy, mintha egy megbeszélés előtt hirtelen csak éppen egy almára jutna idő, minél gyorsabban, közben akár az óránkat is nézhetjük. 

A két alma közti különbség a lényeg. Új életünk első és legfontosabb célkitűzése lehet ez: élni és megélni a mát!

Hogyan kezdjünk új életet?

Ehhez néhány apró segítség:

– Vezess naplót! Írd bele élményeidet, érzéseidet, találkozásaidat! Nem muszáj mindennap, de érdemes minden fontosnak tartott pillanatról bejegyzést készíteni. A napló segít abban, hogy a jelent tudatosabban éld meg, és még abban is megerősít, hogy visszatekints életed fontos pillanataira.

– Mielőtt felkelsz, reggel gondold végig, mi mindenért lehetsz hálás. Mi az, ami körülvesz, kik azok, akikkel jó együtt élned, milyen örömteli dolgok részei az életednek? Amint tudatosan gondolkodsz a hétköznapi örömeidről, máris tudatosan éled meg a jó pillanatokat.

– Adj magadnak időt! Szánj arra naponta néhány percet, hogy magadra figyelj, hogy lelassíts és elgondolkozz – magadról, a pillanatról! Kezdj el meditálni, tanuld meg a technikáját!

Nem lehetünk tökéletesek!

Az egész világunk teljesítményekre épül, az a jó, aki a legjobbat hozza ki az életéből, aki sikeres, vagyonos. Kérdés, hogy ettől boldog-e. A boldogságunkhoz szükséges elfogadnunk azt az örök igazságot is, hogy semmi és senki nem lehet tökéletes! Vagyis ne támasszunk magunk felé betarthatatlan elvárásokat, ne akarjunk magunkból valaki egész mást varázsolni, ne sóvárogjunk általunk tökéletesnek ítélt helyzetek, életek, lehetőségek után. Az elfogadással a legnagyobb gesztust tesszük magunk felé. Ez persze nem jelenti azt, hogy belesüppedhetünk a jelen állapotba, csak annyit jelent, hogy tisztázzuk, kik vagyunk, és milyen lehetőségekkel létezünk a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top