Ez a titka a hosszú kapcsolatoknak

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az ember társas lény, nemcsak vágyaiban, de cselekedeteiben is tükröződik, néhány kedves gesztus pedig megerősítheti és boldogabbá teheti a kapcsolatunkat.
2017. 04. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Dr. Sara Algoe, egy új viselkedéstudományi kutatás szerzője úgy véli, eredményei alapján leszögezhető: a pozitív gondolkodás hosszú távon konstruktív hatást gyakorol az érzelmi életünkre is. A pozitív érzelmek és a hála vagy köszönetnyilvánítás kiterjesztése a szerelmünk irányába pedig a pozitív gondolkodás jótékony hatását képes akár megtízszerezni is.

A kutató szerint a hála és a nagylelkűség azok az érzelmi reakciók, amelyek segítenek megszilárdítani a kapcsolatunkat azokkal, akiknek sorsát a szívünkön viseljük, vagy akiket szeretünk, ráadásul ez mindkét fél számára előnyös – annak is, aki kapja, és annak is, aki adja. A szakember szerint a hála adaptív természetű érzés, amely végül ahhoz segít hozzá minket, hogy olyan embereket találjunk és olyan emberekkel törődjünk és teremtsünk kapcsolatot, akik számára a mi közérzetünk is fontos. A figyelmesség számos formában megnyilvánulhat, egy gyorsan, de örömmel összedobott vacsora, néhány órányi nyugalom, amikor a párunk egyedüllétre vágyik, vagy egy doboz sör a hűtőben. Ezek a gesztusok tovább erősíthetik két ember között a kötelék szálait, amennyiben a kedvezményezett fél érzi, hogy hálás ezekért a pillanatokért, tettekért.

A kutatók a fentieket 65 pár vizsgálata alapján állapították meg, akik már régóta tartó, elkötelezett, elégedett kapcsolatban éltek. A szakemberek igyekeztek megfelelően dokumentálni a vizsgált személyek napról napra változó elégedettségének mértékét és a társukhoz fűződő kapocs erősségének változásait. A változásokat megbízhatóan jelezték, amikor a kapcsolat valamelyik tagja hálásnak érezte magát, amit ki is mutatott partnere irányába – a jótékony hatás még egy nappal később is érzékelhető volt a pár kapcsolatában. Vagyis ez az érzelmi reakció, a tanulmány konklúziója szerint fontos fenntartó mechanizmusa a kapcsolatoknak, egyfajta párkapcsolati élénkítő-injekció.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a mindennapi érzelmi reakció a lekötelezettség érzésére nem képes egy kapcsolati kötelék megszilárdítására. Ez az érzelem ugyanis azt foglalja magában, hogy a gesztusokat vissza kell fizetnünk.

Olvass többet a párkapcsolatról:

Címkék: kapcsolat
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus