Horoszkóp

4 tudományosan bizonyított ok, hogy miért legyünk többször csendben

Annyira hozzászoktunk a zajhoz, hogy már észre sem vesszük, hogy állandó háttérzaj társul életünk szinte minden pillanatához. Pedig a csend számos, a tudomány által igazolt jótékony hatással bír!

 Felkelünk, bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét. Munkába menet vagy tovább szól a rádió a kocsiban, vagy a tömegközlekedés zajai vesznek körül. A munkahelyünkön egész napos a zsivaj, hazafelé menet ismét a rádió vagy a fülünkbe dugott zene kísér, otthon pedig a főzéshez, a vacsorához újra a tévé szolgál aláfestésül. Talán egy órát sem tenne ki az az idő, amit egy nap leforgása alatt teljes csendben töltünk! Pedig megérné elzárni magunkat a külvilág zajaitól: a tudomány szerint ugyanis a csendnek számos jótékony hatása van az egészségünkre.

4 tudományosan bizonyított ok, hogy miért legyünk többször csendben

1. A csend segíti az agysejtek regenerálódását

Egy 2013-ban, egereken végzett kutatáson bebizonyosodott, hogy napi 2 óra csend hatására új sejtek képződtek az agy hippocampusában, vagyis azon területen, ami a memóriáért, az érzelmekért és a tanulási képességekért felelős.

2. A csend kreatívabbá tesz

Ha a pihenésünket csendben töltjük, az agy hatékonyabban dolgozza fel az egész nap begyűjtött információkat, így nyitottabbá válunk a kreatívabb megoldásokra is.

 

3. A csend csökkenti a stresszt és a feszültséget

Kutatások igazolják, hogy azok, akik folyamatos zajnak vannak kitéve, stresszesebbek, sőt még a vérnyomásuk is magasabb lehet. Jó hír, hogy 2 teljes némaságban töltött perc csaknem olyan hatékonyan oldja a feszültséget, mint egy hosszabb relaxáció vagy meditáció.

4. A csend javítja az agyfunkciókat 

Születtek olyan kutatások is, amelyek a gyerekek iskolai eredményeit vetették össze lakóhelyük zajszennyezettségének mértékével. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik zajos környéken laknak, rosszabbul teljesítenek olvasásból és idegen nyelvekből, mint azok, akik nyugodt, csendes helyen élnek.

Brightside

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top