Horoszkóp

Milyen a kiteljesedett ember? – Integrál eszközök ennek megéléséhez

Az Integrál Akadémia nyílt napján vagyok vendég számos férfival és nővel együtt, az élet különböző területeiről: ugyanúgy képviseli magát az üzleti világ és a HR, ahogy eljött a kineziológus vagy a bölcsődevezető. Ami közös bennük, az az, hogy változást szeretnének, és ehhez eszközöket, hogy nagyobb tudatosságot megélve önmaguk lehessenek.

Gánti Bence, az Integrál Akadémia vezetője előadásában kifejti, hogy az 1960-as években megjelent posztmodernizmusnak köszönhető az, hogy elindultak az igazi kapcsolódások. Az önismeret új teret nyitott meg az emberek életében, és az önmegvalósítás is egyre fontosabbá vált számukra. Ez a tendencia a mai napig tart, ami megújulást és fejlődést hozott a pszichológia területén is. Ez a megújulás legalább annyira jelentőségteljes, mint ami a 19. század végén Freud idejében kezdődött meg.

Freud előtt ugyanis az átlagember számára nem volt lehetőség arra, hogy a lelki életével foglalkozzon a vallási gyónáson túl. Egyszerűen nem volt hely arra, hogy az emberek őszintén beszélhessenek, megnyíljanak. Ilyen értelemben Freud volt az, aki kiszabadította a lelket a vallási keretek közül, bár még abban az időben is csak az járt pszichológushoz, akinek valami komoly baja volt. 

Milyen a kiteljesedett ember? – Integrál eszközök ennek megéléséhez

Az 1960-as évek ebben hoztak változást, hiszen azóta ez egyre elfogadottabbá és általános emberi tényezővé vált. Ennek az időszaknak az eredményei vezettek el ahhoz, hogy több szakembernek, többek között Ken Wilbernek köszönhetően mára már a spiritualitás és a pszichológia sem tekint egymásra ellenségként, hanem megtörtént a kettő integrációja. Az integrál pszichológia feloldja azt a fajta gordiuszi csomót, amit oly sokáig Kelet és Nyugat szembenállásaként élhettünk meg.

Amíg sokan a keleti filozófiáknak csak az előnyeit domborítják ki, Bence kiemelte, hogy azt is fontos látni, hogy míg Keleten nem lehetett őszintén beszélnie az embereknek, ennek elterjedése a Nyugaton kibontakozott pszichológia érdeme. Mindkét helyen féligazságok vannak, az integrál pszichológia pedig megtette azt, hogy Wilber szintetizáló térképének köszönhetően integrált, hidat képezve a két terület között.

Milyen a kiteljesedett ember? Kapjuk feladatként, hogy kis csoportban gondolkodjunk a kérdésről.

“Ha azt csinálom, amit szeretek. Amikor egységben vagyok, használom a teremtőerőmet, derű, elégedettség és béke él bennem. Amikor tudatos vagyok az »itt és most«-ra, alászállok a saját mélységeimbe és megismerem önmagamat. Amikor önazonossá válok. Ha nyitott vagyok, boldog és befogadó, megélve és kifejezve az érzéseimet. Szeretem magamat, másokat is, és ezzel az energiával kapcsolódok másokhoz. Bízok önmagamban és másokban, a stabil belső nyugalmamnak köszönhetően felelősségteljesen élem az életemet. Nem félek, mert amíg félek, nem vagyok egész.”

Csak néhány válasz, amit összegyűjtünk és megosztunk egymással. Mert az embereket valójában univerzális emberi állapotok jellemzik. Hiszen a keresztényi szeretet nem feltétlenül keresztényi, hanem egy univerzális emberi tulajdonság és buddhista nyugalom sem “buddhista”, hanem egyszerűen nyugalom, ami minden ember mélyén ott lappang és előhozható. Amikor pedig olyan transzformáció megy végbe bennünk, ami a kiteljesedéshez vezet, az olyan átalakulással jár, ami bizony már nem rendeződik vissza.

Az Integrál Akadémia 3 éves képzése ebben a transzformációban segít. Általa tudatosabbá válhatunk, hogy megtaláljuk és megéljük önmagunkat, aminek eredményeit és gyümölcseit az élet számos területén kamatoztatni lehet. Nem csak akkor, ha a pszichológia területén dolgozunk, hanem akkor is, ha egyszerűen csak nagyobb kiteljesedésre vágyunk életünk minden részén.

Azt, hogy számodra mi jelenti a boldogságot és a kiteljesedést, csak te tudhatod. Az eszközök tárháza azonban már igen nagy, az Integrál Akadémián pedig egy csokorba összegyűjtve ismerheted meg őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top