Horoszkóp

Egy egyszerű kérdés, amivel eldöntheted, milyen volt a 2015-ös éved

A sikernek számos fokmérője lehet, és így év vége felé elgondolkodhatunk azon, vajon milyen is volt a 2015-ös év számunkra. Változott-e valami az életünkben, ha voltak év elején céljaink, azok mennyiben váltak valóra? Ezeken az objektíven is mérhető dolgokon kívül azonban van egy, amit a saját életünk vonatkozásában csak mi magunk tudhatunk.

Nemrég rendet raktam a 2015-ös naptáramban, és megtaláltam egy év elején tollal írt gyors vázlatomat arról, mit is szeretnék elérni idén. Jóleső érzéssel vettem tudomásul, hogy az a sok minden, amiről év elején még azt hittem, hogy ezt így együtt lehetetlenség elérni, mind valóra vált, sőt talán még túl is teljesítettem.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem voltak nehéz pillanatok 2015-ben, sőt. Az idei év egyik legnagyobb tanulsága talán pont az volt számomra, hogy elfogadtam, a nehézségek is az élet természetes velejárói. Azzal, hogy többé nem vettem személyesre ezt a kérdést, nem kezdtem magam hibáztatni azért, hogy biztos én csináltam valamit rosszul, sokkal kevesebb időt vett igénybe a mélységekből való kilábalás is.

Az idei év a belső megélések fontosságára mutatott rá, ezért a 2015-ös évvel való számvetés során is ezt a kérdést tartom az egyik legegyszerűbbnek, ami talán a legtöbbet mondja el számunkra:

Bármi is történt év közben, bármilyen nehézséggel, feladattal kellett szembenézned, mennyire érezted magad boldognak? És most, év végén mennyire érzed magad annak?

A boldogság szubjektív megélés, mindnyájunknak mást jelent, de oly sokszor elsiklunk felette. Ezért vegyük számba a szép pillanatokat, az emlékezetes perceket, amikor szerettünk és szeretve voltunk, amikor nevettünk és örömünkben még a könnyünk is kicsordult. Volt-e olyan pillanat, amit akkor nehéznek éltünk meg, most már azonban tudjuk róla, hogy az volt a legjobb dolog, ami velünk történhetett?

Ha megváltozik a külvilághoz és a körülményekhez való viszonyunk, sokkal kevesebb ellenállás él már bennünk azokkal a helyzetekkel kapcsolatban, amit nem tudunk befolyásolni. Könnyebben megtaláljuk az egyszerű, kis dolgokban is az örömöt, boldogságot, és nagyobb lesz az éberségünk az általunk befolyásolható választásokra.

Néhány kérdés még év végére, ami segít az összegzésben:

Mi az a helyzet, amiről ha nézőpontod kicsit megváltoztatod, már teljesen más színben tűnik fel előtted? Mi az a “nagy tanulság”, amire ráeszméltél? Ki az a személy, aki idén megváltoztatta az életed? Elismerted-e számára ezt? Mi az a legfőbb változás, ami saját magadban végbement idén? Elismerted-e ezt önmagad számára? Mi az a hála, köszönet, amit ha megadsz magadnak és szeretteidnek, egy teljesen más valóság nyílik meg számodra 2016-ban? Ezek alapján milyen céljaid lesznek, mit választasz a következő évre?

Olvasd el dr. Ábrahám-Hörömpő Andrea NLCafén megjelent cikkeit is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top