Család

4 módszer, hogy hálára tanítsd a gyereket

Nem arra kell megtanítani a gyereket, hogy a szüleinek legyen hálás, hanem a saját érdekében érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy milyen sok jó történik vele egy nap.

A gyerekek kevésbé rágódnak a múlton és a jövőn, mint a felnőttek, ők inkább a jelenben élnek, és alapvetően sokkal boldogabbak. Csak nem mindig veszik észre, milyen sok jó történik az életükben, ezért fontos, hogy megtanítsuk őket a hálára. Ennek később, felnőttkorukban is nagy hasznát veszik majd.

Négy módszer, hogy hálára tanítsd a gyereket

1. A boldogság doboz

Doboz, befőttesüveg, bármilyen tároló – ami azért kinéz valahogy – megfelel a célnak. Amikor épp nem rohangálnak a gyerekek, és üresjárat van a játékban, írjátok fel egy papírra, mitől érzik boldognak magukat. Maradjon szem előtt ez a doboz, és ha olyan helyzet áll elő, amikor frusztráltak vagy ingerlékenyek a gyerekek, vegyétek elő a papírokat, és olvassátok el, amit írtatok. Néha csak egy kis emlékeztetőre van szükség ahhoz, hogy ráébredjünk, milyen jó dolgunk van, a gyerekekkel sincs ez másképp.

hála boldogság gyerekkor

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. Három jó dolog

Az esti altatás remek alkalom arra, hogy kicsit beszélgess a gyerekekkel. Akár a hála témájáról is. Alvás előtt kérd meg a gyerekeket, hogy mondjanak három jó dolgot az életükből. Tarthatsz egy füzetet is az ágyuk mellett, amibe felírod minden este a mondanivalójukat, hogy nap közben is vissza tudják nézni.

3. Húzz egy játékot

Sokszor ott a rengeteg játék a gyerekek körül, mégis csak lődörögnek és nem tudnak mit kezdeni magukkal. Elégedetlenek, újabb játékot akarnak és látványosan szenvednek. Ilyenkor jó ötlet lehet, ha felírod pár játék nevét papírokra, majd a gyerekek kihúzzák belőle, hogy melyik játékkal játsszanak. Még jobb, ha az egész család tud csatlakozni a játékhoz. Néha elég ennyi ahhoz, hogy rájöjjenek, milyen szerencsések, hogy sok játékuk van.

4. Pillanatok fotókönyv

A legjobbak azok a fotók, melyeken az apró, bensőséges, vidám pillanatokat örökítjük meg. Ha ezeket végignézzük, akkor rögtön elönt a hála érzése. A gyerekekkel is így működik. Adj fényképezőt a kezébe (csak nagyobb gyerekeknek ajánlott), hadd fotózza le, mi teszi őt boldoggá, majd a képeket tedd albumba, hogy bármikor újra átélhesse az örömteli pillanatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top