Horoszkóp

Elengedni, de hogyan? – 7 lépés, ami megkönnyíti az életed

Ahhoz, hogy továbblépjünk, el kell engednünk valamit vagy valakit, amihez korábban erős érzelmek fűztek. Mi segíthet ilyenkor? Leírtam 7 lépést, ami hozzásegíthet a sikeres elengedéshez.

1. Az idő

Ez a legkézenfekvőbb megoldás, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy sokszor pont az segít, ha nem akarunk görcsösen elfelejteni valakit, hanem hagyjuk, hogy az idő megtegye a hatását. Amikor például váratlanul ér minket egy veszteség, elhagy a párunk, vagy elveszítjük egy szerettünket, fizikai képtelenség, hogy azonnal el tudjuk őt engedni. Idővel azonban, ahogy távolodunk az eseménytől, csendben megszokjuk a hiányát, már könnyebbé válik lelkünknek a szituáció.

2. Az életkrízisek, mint lehetőségek

Az is segít a nehézségeken túljutni, ha az átélt krízisre úgy tekintünk, mint egy lehetőségre. Amikor a nehézségeinket már képesek vagyunk lehetőségnek látni, az együtt jár egyfajta megkönnyebbülés-érzéssel. Amíg korábban a fájdalom beszűkített minket, idővel – nézőpontunk megváltoztatásának köszönhetően – könnyebbé válik az elengedés is. Minden történés tanít minket valamire, és sokszor, ha rájövünk, mit is tanulhatunk meg belőle, mi az a rejtett ajándék, amivel gazdagította az életünket, a hozzá való kapcsolatunk is fellazul.

Elengedni, de hogyan? – 7 lépés a sikeres elengedéshez

3. Milyen haszna van a ragaszkodásnak?

Ha ez mégsem történik meg, vizsgáljuk meg, milyen titkos előny rejlik abban, hogy még nem tudunk elengedni? Azt hisszük, ha ragaszkodunk egy érzéshez, akkor az majd megadja nekünk azt, amire vágyunk. Érdemes ezért feltenni magunknak a kérdést, milyen haszna van ennek a ragaszkodásnak?

Van, hogy csak egyetlen dologhoz vagy személyhez ragaszkodunk, amiről, akiről elképzelni sem tudjuk, hogy valaha is el tudnánk engedni. Pedig ha nem tennénk ennyire jelentőségtelivé az életünkben, nem menekülnénk saját magunk elől máshoz, még az is lehet, hogy sokkal csodásabb életet teremtenénk magunknak.

4. Fizikai elengedés vagy a függőség elengedése?

Azt hisszük, hogy az elengedés azzal jár, hogy valakivel, aki sokáig fontos szerepet töltött be az életünkben, meg kell szakítani minden kapcsolatot? Biztos ez? Vagy továbbra is része marad az életünknek, csak más szerepet fog játszani benne? Ebben a helyzetben segít, ha tisztázzuk magunkban: fizikailag szükséges, hogy megtörténjen az elengedés, vagy csak a köztünk lévő függőséget, az eddig állandósult szerepeket engedjük el?

Az elengedés sokszor azért is tűnik lehetetlennek, mert nem tudjuk elképzelni, hogy aki, mondjuk, már húsz éve része az életünknek, egyik napról a másikra eltűnik belőle. Ilyenkor tudatosítsuk magunkban, hogy nem feltétlenül szükséges ez a radikális lépés, egyszerűen csak a korábban megszokott szerepek változnak meg.

5. Összpontosíts az érzéseidre

Előfordulhat, hogy bűntudatunk van, ezért büntetjük saját magunkat a kialakult helyzetért. Az sem ritka, hogy az ellenállás az elengedésnek valójában félelmet rejt magában. Félünk, hogy egyedül maradunk, félünk, hogy boldogtalanok leszünk, félünk, hogy nem lesz munkánk. A félelmek mögött gyakran önkorlátozó hiedelmeket találunk, amelyek megvizsgálásával félelmünk is elszáll.

6. Az irányítás elengedése

Te is szeretnéd életed minden percét irányítani? Lehet, hogy azért nehéz számodra az elengedés, mert nehezen adod ki a kezedből az irányítást. Tervezzük, sőt sokszor túltervezzük az életünket, hiszen azt szeretnénk, hogy minden úgy történjen, ahogy azt mi kiterveltük. De mi van akkor, ha az élet még nagyobb ajándékokat, lehetőségeket és csodákat tartogat számunkra? Engedjük meg olykor, hogy ezt megmutassa nekünk.

7. Az elengedés kulcsa: megengedés

Az elengedés kulcsa az, hogy többé már nem ellenállunk annak, ami történt, és az érzésnek, ami felbukkant bennünk. Megengedjük – anélkül, hogy saját magunkat vagy másokat megítélnénk –, hogy érzéseink felszínre törjenek, de nem akarjuk megváltoztatni őket. Mivel nincs bennünk ellenállás, már könnyebben tudunk a pozitív érzésekre koncentrálni, és így idővel az érzelmeink intenzitása is csökken.

Az elengedés tudatos alkalmazásával régóta fennálló problémáinkra találhatunk megoldást, ráadásul stabilizálódik önbecsülésünk, nagyobb együttérzéssel leszünk mások iránt is.
Érdemes beépíteni a napi rutinba, hogy reggel elengedjük az elvárásainkat, este pedig azokat a negatív érzéseket, amelyek nap közben értek minket. Figyeljük magunkban a változást, hiszen az elengedésnek köszönhetően életünk kisimul, és kapcsolataink is egyre kiegyensúlyozottabbá válnak.

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top