régi_Háztartási tippek

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság, a magukra maradt háziasszonyok pedig eltakarították a vendégsereg után maradt romokat. A vakítóan szép fehér abroszokat a legkülönfélébb ételmaradékok és foltok tarkítják, köztük olyanok is, amik első ránézésre kivehetetlenek. Megfelelő praktikákkal azonban újra ragyogóvá varázsolhatjuk kedvenc terítőinket.

Az ünnepi lakomákon roskadozik az asztal az ételektől: savanyúságok a jóféle céklától a csalamádéig, húsok, köretek, öntetek, gyümölcsbefőttek, levesek, csokis, vaníliás és más desszertek mellett üdítő, bor, kávé és még ki tudja mi minden fordult meg a fehér abroszon. Ezek jó része tarka nyomot is hagyott maga után. Mit tehet a háziasszony, ha szeretné újra régi szépségében, fehéren eltenni az asztalfiókba az ünnepi terítőit?

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Zsiradékok és szószok

A legjobb, ha külön-külön foglalkozik az egyes foltokkal. Mindhez van módszer, amivel a jelentős részét el lehet távolítani, majd a célzott folttisztítás után jöhet az általános, mosógépes tisztítás. Az egyszerűbb zsírfoltokat, amelyek jellemzően a húsok után maradnak, hideg, mosószeres vízzel dörzsöljük be, majd ezután vigyünk fel a halványuló foltra folttisztító anyagot, végül magas hőmérsékletű programmal a mosógéppel mossuk ki a többi fehér textíliával együtt.
Mustár-, majonéz- és ketchupfoltoknál késsel kaparjuk le a nagyját, ha esetleg már megszilárdult az anyag, akkor ezután kefével dörzsöljük át. Ezt követően tisztítószeres vízzel lágyítsuk fel a foltot, majd mehet a többi abrosz mellé a mosógépbe.

Gyümölcslevek és italok

A harsány színű gyümölcsléfoltok szokták általában a legnagyobb riadalmat kiváltani, pedig nem kivehetetlenek. A legbiztosabban akkor tüntethetők el, ha még friss állapotban langyos vízzel és folttisztítóval lekezeljük az érintett felületet. Ezután a többit elvégzi a mosógép. Ha a folt már hosszabb ideje terpeszkedik a fehér textilen, hatásos lehet, ha borkősav- vagy citromsavoldattal kicsit átitatjuk, majd jöhet a meleg vizes mosóprogram a gépben.
A tea, kakaó és kávé nyomai – ha frissek – különösebb gond nélkül kijönnek a mosható anyagokból egy kis sós vizes és folttisztítós rásegítéssel. A finomabb kelméket és a régi foltokat lágyan dörgöljük át glicerinnel, majd alapos, meleg vizes mosással tehetjük makulátlanná őket.

Viasz elleni orvosság

Előfordul az ünnepi asztalnál, hogy gyertyát gyújtunk, és viasz csepeg az abroszra. Ebben az esetben itatóspapírral kell leborítani a viaszos részt, és vasalóval felhevíteni, folyékonnyá tenni. Az itatós a viasz legnagyobb részét felszívja, ha mégsem, akkor új itatóssal folytassuk tovább a műveletet. Végül a terítő mehet a mosógépbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top