Háztartási tippek

Trükkök a kimoshatatlan penészfoltok ellen

Nézz körül a konyhádban, mert a makacs penészfoltok eltávolítására a konyhai polcon és a hűtőszekrényedben is ott lapulhat a megoldás!

Ha éppen nincs otthon folttisztítód, de megoldásra van szükséged, a következő trükkös házi praktikák a segítségedre lehetnek.

Trükkök a kimoshatatlan penészfoltok ellen

Citromlé

A citromlé univerzális tisztítószerként funkcionál. A legtöbb folttal eredményesen veszi fel a harcot, így a penész ellen is jó esélyünk van a citrommal. A szöveteken, ruhákon lévő penészfoltokra cseppents citromlevet, dörzsöld bele az anyagba, és hagyd állni. Ha elsőre nem tűnik el a folt, ismételd meg többször a műveltet.

Ha makacsabb a penészfolt, használj sót is a citromlé mellé! Készíts pár csepp citromból és sóból masszát és kend rá a ruhára. Hagyd állni egy éjszakán át, amíg teljesen megszárad. Előfordulhat, hogy egy alkalom nem lesz elég, így ehhez némi türelem szükségeltetik. Addig ismételd, amíg a folt el nem tűnik teljesen.

Ecet

A boltokban kapható penész elleni készítményekben is megtalálható az ecet hatóanyagként, így nagy eséllyel tüntetheted el a penészfoltokat a segítségével. Ha nehezebben távolítható el a penész, akkor erősebb, 20 százalékos ecetet használj.

Tipp: Ha a fürdőszobádban küzdesz a penésszel, akkor a takarítást követően, miután megszáradt a csempe, kend be autóviasszal: víztaszító hatásának köszönhetően a penész nehezebben tud megtelepedni a csempén.
Ha nincs időd, vagy türelmed várni a házi készítésű penészölő szerek hatására, érdemes beszerezned erős, folttisztító szereket. Ma már sokféle tisztítószer közül választhatsz, némelyikhez kis, rücskös mérőkanalat is adnak, hogy a bedörzsölés és a hatás hatékonyabb legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top