Háztartási tippek

Fertőtlenítés és fehérítés beteg után

Ha alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítésre van szükség, akkor a következő házi praktikákkal ráerősíthetsz a tisztítószerek hatására!

Fontos, hogy betegség után fertőtlenítsük saját és szeretteink ruháit, törölközőit és az ágyneműket. Most bemutatunk néhány ötletet, hogyan oldhatod ezt meg otthoni szerekkel.

Fertőtlenítés és fehérítés beteg után

Szódabikarbóna

Az izzadságfoltokra és egyéb makacs foltokra, mint például a vér vagy a vizelet, kiváló. Pár csepp vizet adj a szódabikarbónához úgy, hogy az sűrű masszát képezzen, és dörzsöld bele az anyagba. Hagyd hatni 1-2 órán át, majd anélkül, hogy lemosnád, tedd be a mosógépbe.

Aszpirin

Makacs foltok esetén vedd elő a gyógyszeres ládikádat! Oldj fel 2 aszpirint 1 pohár vízben, és a ruha foltos részét áztasd benne. Általában 2-3 órát is áznia kell a foltnak, tehát azonnali eredményt ne várj. Színes ruhákra ne alkalmazd, csak fehérekre, mert könnyen megfakulhat a ruhák színe.

Bórax

3 liter langyos vízben oldj fel 1 evőkanál bóraxot, és tedd bele a ruhát. Arra azonban nagyon ügyelj, hogy ne hagyd sokáig ázni az anyagot, ugyanis nemcsak a foltoknak, de a színeknek is búcsút inthetünk könnyen. Ajánlatos inkább fehér, kevésbé élénk színű ruhákon alkalmazni.

Ecet és citrom

Ha nem csupán fertőtleníteni, de foltot is szeretnél kivenni a ruhából, erősebb ecetet használj, illetve csak kevés vízzel hígítsd. Adj az ecethez pár csepp citromlevet, és a keveréket tedd a foltra. Ha kevésbé makacs a folt, akkor jobban is hígíthatjuk, több vízzel keverve az ecetet és a citromlevet.

Só és mosószappan

Már nagyanyáink is használták, az illata is jó, és a legtöbb foltot valóban kiszedi. Az enyhén nedves ruhát dörzsöljük be alaposan mosószappannal, és a hatást fokozása érdekében készítsünk áztatóvizet 4 evőkanál sóból és 1 liter forró vízből. Hagyjuk ázni 1 órán át, majd mossuk ki. Ezután a foltoknak nagy eséllyel búcsút inthetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top