Háztartási tippek

Sport- és szabadidőruhák tisztítása – így mosd ki a vért és az izzadságot

A verejtékfoltos, teleizzadt ruhák tisztításáról nem sok dolog jut a legtöbb ember eszébe: bele kell dobni a mosógépbe, és kész! Pedig a dolog közel sem ilyen egyszerű, és ha igazán profin szeretnénk eljárni, ráadásul a ruhát és az egészségünket is kímélni szeretnénk, akkor a fentinél jóval szofisztikáltabb szemlélettel kell az ilyen ruhadarabok mosásához hozzáállni.

Az izzadságfoltok talán azért nem okoznak komolyabb fejfájást annak, aki szeretné tőlük a ruháit megszabadítani, mert különösebb praktikák alkalmazása nélkül, már alacsony hőfokú vízben is eltűnnek a ruháról. De éppen ez dolog buktatója: a verejtékes ruhaneműknél nemcsak az fontos, hogy optikailag jól mutassanak a mosás után, hanem az is, hogy azon a téren is rendben legyenek, ami szemmel nem látható. Az izzadságban elszaporodó és azon keresztül a ruhák anyagába betelepülő baktériumokra gondolunk.

Sport- és szabadidő ruhák tisztítása – így mosd ki a vért és az izzadságot

Főzd ki a teleizzadt ruhát

Általában a sportolásra használt ruhákat érinti ez a probléma, bár nagy hőségben egy egyszerű ingben vagy blúzban is annyit izzadhatunk, mintha egy fél maratont lefutnánk. A hétköznapi használatra gyártott ruhákat és azok az olcsóbb darabokat, amelyek nem az anyaguk, csupán a megjelenésük és a szabásuk miatt nevezhetők sportruhának, minden egyes intenzív igénybevétel után rögtön ki kell mosni, mégpedig nem kímélve sem az anyagát, sem a színét. Az izzadságban elszaporodó baktériumok ugyanis csak 70 fok felett pusztulnak el, ezért ha alacsonyabb hőmérsékleten mosnánk ezeket a darabokat, sosem szabadulnánk meg attól a kellemetlen szagtól, ami baktériumok emésztése során keletkezik. A szabály tehát ez: edzés után az olcsó sportruhát vagy a teleizzadt nyári utcai ruhát intenzív folttisztító hatású mosószerrel szabályosan főzzük ki magas hőfokon.

Ha nem így teszünk, a ruhánkban komplett és igen vegyes összetételű baktériumkultúra marad a mosás után, ami nemcsak kellemetlen szagot okoz, de egészségtelen is, hiszen – bár a ruha tisztának tűnik – a bőrünk kórokozók tömegeivel érintkezik. Ez pedig a bőr irritációjától kezdve egy sor megbetegedés és kellemetlen tünet elindítója lehet. Fontoljuk tehát meg, hogy milyen ruhát nevezünk ki sportológúnyának, mert ezeket a darabokat sem használat, sem mosás közben nem kímélhetjük. Érdemes vagy olcsó, egyszerű ruházatot vásárolni, vagy drága, profi felszerelést, ám olyat, amelyik drága, de az anyagát nem sportolásra tervezték, puszta pénzkidobás.

Sport- és szabadidő ruhák tisztítása – így mosd ki a vért és az izzadságot

Profi sportszernek profi tisztítás jár

Más a helyzet a valódi sportruhákkal, amiket az egyszerű szemlélődő szemének rendszerint irritálóan magas áron kínálnak. Nem ok nélkül ilyen drágák ezek: az anyaguk speciális izzadságelvezető képességű, így benne a baktériumok sem szaporodnak úgy el, viszont minden harmadik viselet után ezeket is feltétlenül tisztítani kell. Az igazán komoly, drága darabok tisztítását legjobb, ha szakértőre bízzuk, mert ezek anyagában a magas hőmérsékletű mosás, a nem megfelelő mosószer és öblítő, sőt még a centrifugálás és a gépi szárítás is olyan kárt tehet, ami miatt éppen azt a jellegzetes tulajdonságát veszíti el a ruha, amiért olyan sokba került annak idején.

A vérfoltok is eltüntethetők

Gyakran szennyeződnek a sport- és szabadidőruhák a verejtéken kívül vérrel, sárral és fűfoltokkal is. A sár- és fűfoltokról egy korábbi cikkünkben már megemlékeztünk, viszont a vér eltávolításával kapcsolatban van pár használható praktika a tarsolyunkban.
Itt is két részre kell osztani a ruhákat: valódi sportruhákra és sportolásra használt hétköznapi anyagból készült ruhákra. Mivel a vérfoltok eltüntetése elve speciális módszert igényel, a profi sportruhákat tanácsos hozzáértő mosodában tisztíttatni. A többi ruhával magunk is elboldogulunk, ha a következő módszert alkalmazzuk: a friss vérfoltot mindig hideg vízzel mossuk – a legjobb, ha egy jégkockával dörgöljük át úgy, hogy a folt alá, a ruha túloldalára egy jó nedvszívó képességű anyagot – például papír zsebkendőt – teszünk. Meleg, esetleg forró vízzel csak azt érjük el, hogy a folt “beleég” a ruhába. Régebbi, beszáradt foltokat sós, hideg vízzel, vagy szalmiákszesszel kezeljük. A folttisztítókkal is legalább ilyen jó hatásfokkal dolgozhatunk friss és beszáradt vérfoltok esetében egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top