Háztartási tippek

Mindent az áztatásról és előmosásról – mikor van rá szükség és hogyan végezd el?

Hajlamosak vagyunk az idő szorításában a mosást teljes egészében a mosógépre bízni, pedig sokkal jobb eredményt érhetnénk el, ha egy kicsit "besegítenénk" neki áztatással. Ez a művelet nem bonyolult, nem is túl időigényes, és minden egyes ráfordított perc igen látványosan megtérül, mert a ruháink szebbek, tisztábbak lesznek.

Az áztatás elsődleges célja, hogy fellazítsuk vele a ruhák szálai közé beágyazódott szennyeződéseket. Még a legmakacsabb foltokon is segít, ha pár órán keresztül langyos vízben áznak, és különösen jó hatást érhetünk el akkor, ha ezeket a foltokra egy kis tisztítószert is teszünk. Az áztatásnak is megvannak azonban a praktikái, nem elegendő, ha egyszerűen csak beletesszük az összes szennyest egy nagy lavór langyos vízbe.

Mindent az áztatásról és előmosásról – mikor van rá szükség és hogyan végezd el?

Válogass!

Az első lépés, amit egyébként is meg kell tennünk minden mosás előtt, hogy szétválogatjuk a piszkos ruhákat szín és anyag szerint. Külön kupacba kerüljenek a fehérek, egy másikba a világos, színes göncök, és végül egy harmadikba a sötét színesek. Alakítsunk ki egy negyedik ruhahalmot is, ide a kényesebb darabokat tegyük: a gyapjú-, a selyem- és bőrholmikat. Ez utóbbiakat nem szabad áztatni!

Áztatás előtt dolgozd meg a legmakacsabb foltokat

Következő mozzanat, hogy készítsük elő magát az áztatóvizet: a ruhamennyiségnek megfelelő méretű alkalmatosságba – például lavórba, gyerekfürdető kiskádba, dézsába – öntsünk langyos, kézmeleg vizet (40 fokosnál nem kell melegebb erre a célra). Ezután a szétválogatott ruhákat vizsgáljuk át, és amelyiket erőteljesebb foltot látunk – például kávét, vörösbort, csokoládét stb. – ott a foltra tegyünk egy kevés folttisztító szert, de az is jó megoldás, ha ezt magába az áztatóvízbe szórjuk abban az esetben, ha valamennyi ruha meglehetősen elszennyeződött.

A profi folttisztító szerek mellett hatékony lehet, ha szódabikarbónát vagy ecetet teszünk az áztatóvízbe, mert ezek segítik kioldani a szennyeződéseket. Fehér ruháknál egy kevés fehérítő is javasolt! Kifejezetten ajánlott a fehérítő hatású folttisztítóval előkezelni a fehér ingek gallérját és kézelőit és az olyan ruharészeket, amelyek látványosan zsírosodnak, koszolódnak a használat során: például a nadrágok zsebeinek szélét, a nadrág szárának alját és a felhajtóját. A kevésbé koszos ruhákat elegendő egy-két órán át áztatni, míg például a kertben, műhelyben használt munkaruhákat és a gyerekek játszós gúnyáit, amikre vastagon tapadnak rá a nehezen mosható foltok, egész éjszaka hagyjuk az áztatóvízben állni. Ugyanez érvényes a fehér textíliákra és világos ágyneműhuzatokra is: a jobb hatásfok kedvéért ezeket tanácsos hosszabban áztatni.

Az áztatóvíz gyorsan elszennyeződhet, ha nagyon piszkosak a ruhák: ilyen esetben nem árt az áztatás után egy gyors öblítés, mielőtt a mosógépbe tesszük őket.

Mindent az áztatásról és előmosásról – mikor van rá szükség és hogyan végezd el?

Mosás takarékosabban

Ha túl vagyunk az áztatáson és az öblítésen, akkor jöhet a mosógépes mosás. A megszokott hőfok helyett az előre beáztatott ruhákat alacsonyabb hőfokon is moshatjuk: általában 60 fok a fehér anyagoknak is elegendő ahhoz, hogy teljesen kitisztuljanak. (A fertőtlenítésre szánt szennyest – például babapelenkát, beteg alól lecserélt ágyneműt és lepedőt 70 fokon mosd.) A mosószerekkel is takarékosabbak lehetünk, akár 10-15 százalékkal kevesebb is eléri ugyanazt a hatást, ha előtte alaposan kiáztattuk a szennyest.

Néhány jó tanács kezdő háziasszonyoknak mosáshoz

• Áztatás és mosás előtt ürítsd ki a ruhák zsebeit.
• A kényes ruhákat és az ágyneműket kifordítva mosd.
• A nagy gombokkal, cipzárhúzókkal felszerelt ruhákat fordítsd ki mosás előtt, hogy ezek a kiálló alkatrészek ne akadjanak bele a többi ruhába és ne szaggassák meg őket.
• A különleges, drága anyagból készült ruhákat – például a speciális sportruházatot szintén kifordítva mosd, hogy kíméld őket.
• Az öblítőszer mellé önts egy kis ecetet, mert ez élénkíti a ruhák színét és a vízkőlerakodások ellen is hasznos mind a ruhákban, mind a mosógépben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top