régi_Háztartási tippek

Nyomok a lakásban – így tüntesd el a házi kedvenc tappancsának nyomát

Tappancs, a macskám. Imádjuk egymást, együtt lakni is imádunk. Bár ő úgy véli, hogy mi, az emberek lakunk nála, de engem ez sem zavar, mulattat. Viszont nagyon szégyellném magam, ha mások is hozzá hasonlóan vélekednének rólunk, ezért a tisztasághoz ragaszkodom. De hogyan tűntessem el a kéz(láb)jegyeit?
Nyomok a lakásban – így tüntesd el a házi kedvenc tappancsának nyomát

Aláírása:Tappancs. Azaz lábnyom. Sár tappancs, víz tappancs, folt tappancs. Ezen kívül kavicsdarabkák az alomból szétszóródva mindenhol. Ha kijár az udvarra, akkor sárdarabkák is bekerülnek. Ellopott zsákmányok porosan szétrágva a kanapé alatt. Ártatlannak tűnő apró, de gyógyíthatatlan lyukacskák mindenhol…a függönyön, a virág levelén, a kárpiton és néha a ruháinkon is. Vedléskor szőr. Gyakorlatilag mindenhol, bármit csinálunk…a fotelon, a párnán, a téli kabáton és a vendég fenekén.

A szagok ellen

Először is ajánlott a fedeles cica wc. Szinte mindegy, hogy van ajtaja vagy nincs. Persze vannak illatosított és szilikonos almok is, méregdrágán. Szénlapocskákat is rejthetünk a törmelék alá, mely a levegőből elszívja a párával együtt a szagot is, esetleg az illemhely közelében elrejtett sóba permetezett citrom vagy levendula is segíthet. Vagy a szintetikus illatosítók széles választékának bármelyike megakadályozhatja, hogy a diszkrét kis birodalom tartózkodási helye bárkinek egyértelművé váljon, amikor belép a lakásba. Természetesen, hasonlóan az emberi higiéniás alapelvekhez, az ápol nem ugyanaz, mint az eltakar. Csak akkor tettél meg mindent az állatok és a család egészségéért, ha tisztán tartod a kis kedvenc fenségterületeit, rendszeresen cseréled az almot és tisztítod a wc-jét, és táljait. Ezek elhanyagolásával a szagtalanítási trükkök sem a várt eredményt nyújtják.

Szagok ellen különben rengeteget számít a macskák, főleg a hím macskák ivartalanítása. Nem csak a jelölgetéstől kíméled meg bútoraidat, a jellemzően fiú-cica-pisi szag sem lesz ismerős környezetednek.

Nyomok a lakásban – így tüntesd el a házi kedvenc tappancsának nyomát

Foltok ellen

A foltok eltávolítása leginkább azon múlik miből és hova került a folt. A szőnyegből, ágyhuzatból például mindig úgy próbáljuk kisikálni, hogy alábéleljük újságpapírral a foltot, nehogy átitassa a földet vagy a bútort is. Létezik szőnyegtisztító por és sampon is. A kanapéhoz és fotelhez kárpittisztító habot ajánlunk. Kifejezetten makacs foltokra vásároljunk szőnyeg- és bútorszövet sprayt. Ha hirtelen jön a baj, megpróbálkozhatunk a házi trükkökkel is, pl segíthet az ecet, szódabikarbóna és mosogatószer. Amennyiben attól félünk, hogy a rongálás célja birtokbavétel volt és esetleg ugyanazon a helyen megismétlődhet, akkor kisállat kereskedésekből szerezzünk be direkt erre a célra kifejlesztett folttisztítókat, melyek illatanyaga irritálja a kedvencet, és távolt tartja az adott ponttól. Persze előtte érdemes tesztelni, hogy a család eltűri-e az adott illatfelhőt a nyugalom jegyében.

A lyukak ellen

…már nincs orvosság, azokat csak megakadályozni lehet. Fontos tudni, hogy nem csak a macskák veszélyesek rágcsálásukkal a szobanövények levelére, hanem sajnos fordítva is igaz. A legtöbb szobanövény mérgező a macskák számára. Ezért olvassunk utána milyen virággal díszíthetjük a szobát, a cicának pedig vegyünk macskafüvet, melyet nyugodt lelkiismerettel rágcsálhat.

A háziállatok kapargatnak. Rendszeresen élesítik a körmeiket, melyeket többségük nem harci fegyverként használ. A kutyusokat hordjuk sétálni, ők az utcán és a parkban el tudják intézi a pedikűrt. A puhatalpú hegyes fülű barátaink pedig kaparófára szoktathatók még kiskorban, így nem a bútorokba fognak majd naponta barázdákat vájni.

Természetesen így is előfordulhat baleset, pl. mikor belekapnak egy újonnan vett nejlonharisnyába vagy a legújabb felsődbe, akkor nagyon dühös leszel. Szerintem egyáltalán nem eretnekség vágni a szobában tartott állatok körmét, és ezzel nem okozunk nekik fájdalmat sem.

Végül a szőrtelenítésről

Kutyát, macskát szőrteleníteni nagyon nem lehet. Ha vedlik, akkor vedlik és beteríti a világot. Ezen sokat a fürdetés és vitamin sem segít. Ajánlott rendszeresen fésülgetni őket, amit a legtöbben játéknak és törődésnek élnek meg, viszont megelőzhető, hogy a rengeteg szőr egy jelentős része a a bútorokon és a ruhákon végezze. Több maroknyi kihullott szőrtől szabadulunk meg egy-egy ilyen szertartás alatt. Aki állatot tart otthon, annak háztartásából elengedhetetlen több tucat ruhatisztító henger, puha vagy bársony kefe, körömtisztító kefe stb., melyeket ajánlatos alkalmazni mielőtt elhagyjuk a lakást és ne röstelljük vendégeinknek is felajánlani ezt a lehetőséget. Külön erre a célra gyártott porszívófejek is vásárolhatóak. Kérdés, hogy lehengerelni vagy kiporszívózni szeretnéd az anyóst 😉

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top