régi_Háztartási tippek

Szennyes munkaruhák tisztítása

Véget értek a hajnalba nyúló, féktelen barbecue-partik, az eső már úgy tűnik, soha nem fog megállni, de ha mégis, az időközben derékig érőre nőtt fűben a cipőnkig sem látnánk el. Nosza, tegyünk hát ellene valamit! Ismét egy férfias tevékenység, ami kiragad bennünket a szoba melegéből, és a természethez köti szabadidőnket.

De mi van akkor, ha időközben elromlott a fűnyíró, kicsorbult a fűkasza? Forduljunk bizalommal a teremtés koronájához, a férfihoz, aki teljes fegyverzetben, szerszámokkal a kezében készségesen szalad a sufniba, hogy megszerelje eme remek kerti alkalmatosságok valamelyikét. Eddig a mese, innen a valóság. A fűnyíró talán beindul, a férfi becsületén sem esik folt, annál inkább foltosan végződik a történet a munkásruhák tekintetében. De nem kell ahhoz fűnyíró, hogy a munkásruhára a legkülönfélébb szennyeződéseket összegyűjtsék a férfiak. A végén a ruha tele lesz kenőanyagokkal, olajjal, rozsdafoltokkal, sárral, porral, festékkel és mindennel, ami csak szóba jöhet akkor, ha életünk párja igazán komoly elszántsággal beleveti magát valamilyen ház körüli munkába, szerelésbe, javításba, barkácsolásba. Ekkor jövünk mi, az oldalbordák, hogy meglengessük előttük a módszereinket, rámutatva tényszerűen, fikarcnyit sem maradunk el a férfiak érdemeitől, ha ezeknek a foltoknak az eltüntetéséről van szó.

Szennyes munkaruhák tisztítása

A módszer

Számos tisztítási iskola létezik, amit követhetünk, de ezek között a folklorisztikus és a professzionális irányzat a két legnépszerűbb. Míg ez előbbi a hagyományos megoldásokat, nagyanyáink praktikáit igyekszik átmenteni a 21. század világába, addig az utóbbi iskola követői a lehető legmodernebb szerekkel oldják meg a problémát.
Azonban bármilyen szert is használunk, a súlyosan szennyezett ruhák mosásának megvannak a maga fázisai, amiket érdemes követni.

1. Először is a fizikai szennyeződést próbáljuk meg “szárazon” eltávolítani: pengével lekapargatni, kefével lesöpörni stb., egyszóval szabaduljunk meg a lehető legtöbb kosztól, mielőtt víz érné a textilt.

2. A második lépésben áztassuk elő a ruhákat, hogy fellazuljon a szövetszálak közötti kosz. A szennyeződés jellegének megfelelő tisztítóanyagot keverjünk a vízbe, de még jobb, ha egyenesen a foltokra helyezzük.

3. 15-20 perces áztatás után öblítsünk, távolítsuk el a piszkos vizet.

4. Előmosás langyos vízben.

5. Öblítés – távolítsuk el újra a koszos vizet. Erősen szennyezett ruháknál és textíliáknál (pl. olajos munkaruha, sáros, poros kelme) az előmosás után rövid közbenső öblítés javítja a mosási minőséget.

6. Mosás a ruha anyagának megfelelő legmagasabb hőfokon mosószerrel.

7. Öblítés.

Folttisztítóval könnyebb

Az jól látható, hogy a megszokottnál több fázisú mosást igényelnek a súlyosan szennyezett ruhák. Ezeket a lépcsőket a hagyományos mosószerekkel és módszerekkel mindenképpen végig kell járni, ha eredményt akarunk elérni, de gyakran a modern tisztítószerekkel sem spórolhatjuk meg egyik vagy másik munkafázist.  Azonban a folttisztítók célzottabban és takarékosabban dolgozzák meg a foltokat és tüntetik el őket a ruhából, és kisebb erőfeszítésbe kerül a használatuk, ha például kézzel mosunk, mintha a régi praktikát szeretnénk bevetni. Mindkét út járható, de a folttisztítókkal könnyebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top