régi_Háztartási tippek

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok

A természet tavaszi megújulása ösztönösen készteti arra az embert, hogy önmagát és környezetét is felfrissítse. A hosszú, nyomasztóan sötét téli hónapokban felgyűlt piszoktól és felesleges dolgoktól szeretnénk ilyenkor megszabadulni, és mindent megteszünk azért, hogy az éltető nap, a tisztaság és a fény újra átvegye életünkben a főszerepet. A háztartásokban ez az időszak a nagytakarításoké.
Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok
 

Egy jóféle nagytakarítás alapos és mélyreható dolog, ami a lakás minden szegletére kiterjed. A többnapos procedúra alatt előbb-utóbb sorra kerülnek a kárpitozott bútorok is, és kénytelenek vagyunk szembesülni azzal, hogy az elmúlt hónapokban bizony megszaporodott a pecsétek száma, a kárpit magába szívta a port és a kellemetlen szagokat. A takarítási munkálatok egyik legkényesebb területe ez: hiszen sok bútorról a kárpitot nem lehet eltávolítani és a mosógépbe tenni.

Tisztítani az atkák miatt is kell

Számos anyagból készülhet bútorhuzat, de valamennyi típusnál érvényes, hogy körültekintően kell eljárnunk, ha a foltjaikat és egyéb hibáikat el szeretnénk tüntetni. Sokan éppen ezért meghátrálnak a kárpittisztítás előtt, pedig nagyon fontos, hogy időről időre tisztába tegyük őket. Nemcsak esztétikai okokból szükséges ez, hanem azért is, mert a fotelek, ülőgarnitúrák, ágyhuzatok, díszpárnák a háziporatkák tenyészhelyévé válnak idővel. Ez a szabad szemmel alig látható ízeltlábú elhalt hámsejtekkel táplálkozik, és mikroszkopikus méretűre feltöredezett, beszáradt ürüléke a bőrhöz érve vagy belélegezve komoly allergiás tüneteket válthat ki. Allergiás nátha, légúti asztma, ekcémás bőrelváltozások lehetnek a következmények, ha a lakás “atkavonzó” tartozékait – a párnákat, bútorhuzatokat, szőnyegeket, plüssállatokat – időről időre nem frissítjük fel és tisztítjuk ki.

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok
 

Alapvető módszerek

A kárpitozott bútorok tisztítására számos legendás házi praktika létezik, amelyek közül egyik-másik inkább a babonák és varázslatok misztikus világába való. A legcélravezetőbb, ha a bútorhuzatok foltjainak eltávolításához professzionális tisztítószert használunk. Ám a legjobb szerrel sem érünk el eredményt, ha nem a megfelelő módszerrel alkalmazzuk. A boltban vásárolt tisztítószerek hátulján található útmutatót ezért mindig olvassuk el.

Textil- és bőrkárpitok esetében az alapszabály az, hogy a foltot keletkezése után a legrövidebb időn belül távolítsuk el. Ilyenkor még hatékony lehet egy langyos vizes ruha is. Fontos azonban, hogy akár vizet, akár tisztítószert használunk, először mindig végezzünk el egy próbatisztítást a bútornak azon a felületén, amelyik nincs szem előtt. A tisztítószer felviteléhez egy tiszta, fehér, nem bolyhosodó kendő a legalkalmasabb. Ha a tisztított felületen a kezelés körvonalai meglátszanak, akkor a bútor teljes kárpitját át kell dörzsölni.

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok
 

A textilkárpitok közül a plüss és bársony nagyobb körültekintés igényel az átlagnál. A nem megfelelő módszerrel nagyobb kárt tehetünk benne, mint amekkora hasznot hajt, hogy a foltot eltüntettük. A legjobb, ha ilyen felület takarítására egészen puha szőrű kefét használunk, és nemcsak a szennyezett területet, hanem a bútor teljes felületét kezeljük le a kefével és a tisztítószerrel. Ha csupán általános frissítésről van szó, elég, ha a kefét langyos, nedves vízbe mártjuk, majd azzal átkeféljük a szövetet, a teljes száradás után pedig száraz kefével is megismételjük ezt a műveletet. A plüsshuzatoknál gyakran előfordul, hogy az intenzíven használt területeken megtörik a plüssanyag és foltok jelennek meg rajta. A helyzetet tiszta, nedves ruhával és egy vasalóval orvosolhatjuk: nedvesítsük meg a problémás részeket, majd tartsunk fölé forró vasalót néhány percre. A foltok eltűnnek, az anyag kisimul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top