régi_Háztartási tippek

Hogyan úszhatjuk meg olcsóbban a szőnyegtisztítást?

Sokan nem is szeretik a szőnyeget, mert csak szívja magába a port, állandóan rálöttyen valami, a mosógépbe mégsem dobhatjuk be a legtöbb fajtát. Utánanéztünk, hogyan tisztíthatjuk ki a szőnyegünket, ha a sima porszívó már nem elég.

Hogyan úszhatjuk meg olcsóbban a szőnyegtisztítást?A régi gangos bérházak klasszikus tartozéka az udvar közepén hangosan szőnyeget poroló néni, és bár manapság ritkábban látjuk, a szőnyegeknek ugyanúgy szükségük van időnként a tisztításra. Ha nem csak egy-egy foltot szeretnénk eltávolítani, hanem az évek során összegyűlt portól, kosztól és foltmaradványoktól szabadulnánk, akkor a két kezünk már nem lesz elég. 



Ilyenkor kezdődik sokszor a tanácstalanság, hiszen vihetjük a szőnyeget tisztítóba, vagy magunk is megbirkózhatunk vele, ha bérelünk 2-4 ezer forintért egy gépet is hozzá. Megéri, mert a tisztíttatást nem nagyon ússzuk meg négyzetméterenként 900 forint alatt, de kérdés, hogy a bérelt gép gőzzel tisztítson, vagy mosószeres vízzel, esetleg csak szárazon.

Megéri bérelni

Mielőtt belemerülnénk az egyes eljárások előnyeibe és hátrányaiba, állapítsuk meg, milyen típusú szőnyeggel állunk szemben. A tisztításhoz fontos információkat a szőnyeg aljába varrt kis cetlin találjuk meg, itt általában azt is jelölik, mivel érdemes őket kitakarítani.


A drágább, kényesebb szőnyegek, például az antik, kézi csomózású vagy a selyemből készült darabok, általában kézi tisztítást igényelnek. Ezt jobb szakemberre bízni. A másik, hogy a zsíros, olajos szennyeződéseknek sem érdemes házilag nekiesni. 



Milyen gépet válasszunk?

Ha magunk vágnánk bele a profi, bérelt géppel, akkor az egyik első választási szempont, hogy milyen technikával dolgozik. Sokféle verzió létezik, de közös bennük, hogy előttük porszívóval is végig kell menni egyszer a szőnyegen. 

A száraz tisztítás során csak tisztítószert tartalmazó granulátumot dörgölnek bele a szőnyegbe, és ezt szívják ki belőle később.

Létezik száraz habbal dolgozó gép is, ez víz nélkül keféli bele a felhabosított tisztítószert a szőnyegbe, de később nem lehet tökéletesen kiszívni, így a kosz is jobban beleragad utána. Előnye viszont, hogy nem kell sokáig várni a száradásra. 



A szóró-szívó szőnyegtisztítók vizes habot nyomnak a szőnyegbe, amit rögtön vissza is szívnak. Nedvesség azért így is marad az anyagban bőven, így arra kell készülni, hogy még 4-5 órát száradni fognak a szőnyegek. Ha ez nagy problémát jelentene, akkor a drágább helyeken némi plusz pénzért még szárítógépet is bérelhetünk a szőnyegtisztító mellé. 



A gőzzel dolgozó gépek a forró gőz erejével tisztítják ki a szőnyeget, így vegyszerekre nincsen szükség, viszont sajnos a mélyebb rétegeket nem igazán éri el, így vastagabb szőnyegeknél nem feltétlen jó választás.

Hogyan úszhatjuk meg olcsóbban a szőnyegtisztítást?

Hogyan dolgoznak a tisztítóban?


Ha mégis tisztítóba visszük a szőnyeget, ott kétféle módszerrel dolgoznak, nagy teljesítményű porolókkal és porszívóval szedik ki a port, és ha olyan a szennyeződés, akkor előmosás után kerül a szőnyegünk az ipari mosógépbe. Ezt követi a kíméletes gépi szárítás. Ha van a háztartásban olyan, aki allergiás a poratkákra, akkor némi felárért még antiallergikus tisztítást is kérhetünk, sőt, egyes helyeken biotisztítást is vállalnak, ami azt jelenti, hogy csak természetes alapú, lebomló mosószereket használnak.

Ha egy folt minden eddiginél makacsabbnak bizonyult, a Vanish új megoldása biztosan mindenkit meggyőz. További információk>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top