Gyermeked egészsége

Tejet, de milyet?

A tej a legtáplálóbb italok egyike, ami a benne található vitaminokkal és ásványi anyagokkal nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és szervezetünk megfelelő működéséhez. De melyiket válasszuk a boltok polcain kapható számtalan különféle tej közül?
Tejet, de milyet?

 

A tej kiváló energia- és teljes értékű fehérje forrás, számos zsírban és vízben oldódó vitamint tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban és emellett finom még is. Csontjaink fejlődéséhez és a megfelelő csontsűrűség megtartásához nélkülözhetetlen a kalcium,aminek a legkedvezőbb forrása a tej,hiszen a kalcium felszívódásához és hasznosulásához szükséges tápanyagok a tejben ideális arányban találhatók meg. A gyerekeknek és fiatal felnőtteknek kiemelten fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak ebből a tápláló italból, hiszen a végleges csonttömeg körülbelül 25-30 éves korra alakul ki, és csontjaink épségét és “tartósságát” az addig felhalmozott kalcium mennyisége határozza meg.

Zsírtartalmak

A boltokban alapvetően három féle tejjel találkozhatunk, ha a zsírtartalmuk szerint szeretnénk választani. A másfél, 2,8 és 3,6 százalékos tejek a leggyakoribb változatok, de léteznek 0,5 %-os és a 3,6 %-nál magasabb zsírtartalmú, nyers tejek is. A kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket választani.

 

Tejet, de milyet?

Finom, tejes italok

Ha a tejet például kaka óital vagy más reggeli ital elkészítéséhez vesszük, akkor is érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választanunk. Ideálisabb elegy készíthető így, de például ha kakaó italt szeretnénk belőle készíteni, a tökéletes eredményhez vegyük figyelembe, hogy mekkora adag kaka italóport javasol a termék címkéjén a gyártó egy (2 dl) pohár tejhez. A kakaó ital egyébként nagyszerű “csali” lehet azoknak a gyerekeknek, akik egyébként magában nem különösebben kedvelik a tejet. Mivel a csontok és fogak fejlődéshez nélkülözhetetlen a kalcium, mindenképpen fontos, hogy rávegyük a gyereket a tejivásra, de ha ez nem megy, próbálkozzunk meg kakaóitallal. Talán olyan csemete nincs is, aki a meleg, friss kakaó italt ne szeretné, és amíg ezt a pompás italt önfeledt örömmel fogyasztják, a szükséges napi tejmennyiséget is magukhoz veszik További jó hír, hogy egyes kakaó italporokat még D-vitaminnal – ami a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges – és vassal is dúsítanak, így a szellemi fejlődésükhöz szükséges ásványi anyagot is megkapják a kiegyensúlyozott reggeli részeként “felszolgált” finom, napindító kakaós itallal a gyerekek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top