Gyermeked egészsége

Mozogjon a gyerek!

Egy gyermek számára a megfelelő, változatos táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. További életét alapjaiban határozza majd meg, hogy ilyen szempontból milyen életkörülményeket biztosítunk neki.
Mozogjon a gyerek!

Az első hat év egyik meghatározó élménye a gyermek számára a beszéd és mozgáskoordináció kialakulása és rohamos fejlődése. A kettő között szoros összefüggés van. A szakemberek szerint alapjaiban határozza meg nem csupán a fizikai adottságait, hanem a gyermek egész személyiségfejlődését az, hogy mennyit mozoghatott már csecsemőkorától kezdve.

A megfelelő fejlődés alapfeltétele

Az idegrendszer és a mozgás mély kapcsolatát jól mutatja, hogy azok a gyerekek, akiknek mozgásfejlődése lassabb, később kezdenek beszélni, gondolkodásuk kevésbé differenciált és érzelmi világuk is sekélyesebb. A beszédfejlődési és figyelem-koncentrációs problémák valamint a beilleszkedési és tanulási nehézségek 70 százaléka mögött az húzódik meg, hogy elmaradtak vagy elégtelenül zajlottak le a finommozgásos fejlődési szakaszok csecsemőkorban, majd később kisgyermekként sem volt lehetőség az igény szerinti mennyiségű mozgásra. Látható, hogy sokkal fontosabb, hogy már pici kortól kezdve bíztassuk és lelkesítsük a gyermeket, hogy szabadon mozogjon, mint hogy túlzottan óvva őt a veszélyektől – jajj, beüti a fejét, jajj elesik és megsérül! – visszafogjuk és korlátozzuk a mozgásszabadságát.

Mozogjon a gyerek!


Az alapokat határozza meg

Egy bizonyos kor felett a mozgást érdemes rendszeres mederbe, szabályozott keretek köré terelni, például sportágat választani, és heti egy-két alkalommal a korának megfelelő nehézségű edzésre járatni a gyermeket. De az is fontos, ha mi magunk is szervezünk sportos családi programokat. Például hétvégi kirándulásokat, közös játékot a szabadban. Ezek a dolgok nem csupán a fizikai erőnlétet fejlesztik és támogatják a csontozat, izomzat megfelelő gyarapodását, de fontos szerepet játszanak a gyermek szociális képességeinek formálódásában is. Ezeken az alkalmakon tanulhatja meg az összetartás, a csapatszellem jelentőségét és megismeri annak nagyszerű élményeit, valamint tapasztalatot szerez saját korlátait és képességeit illetően is. Ezek az ismeretek a sikeres felnőtt élet megalapozásához nélkülözhetetlenek.

Változatos és kiegyensúlyozott étrend

A gyakran és rendszeresen mozgó – vagy kifejezetten sportoló – gyerekeknek különösen fontos, hogy megfelelő “üzemanyagot”, változatos és elegendő táplálékot biztosítsunk számukra. A változatosság önmagában nem elegendő, fontos szempont az is, hogy egészséges menüt állítsunk össze a gyermeknek. Nélkülözhetetlen, hogy a sovány húsok és nyers vagy párolt zöldségek mellett rendszeresen juthasson hozzá tejtermékekhez is. Egy 9-13 éves lánynak például napi 40-120 gramm fehérjére, 180-260 gramm szénhidrátra, 40-60 gramm zsírra és napi 26 gramm rostra van szükséges, de fontos, hogy naponta 1300 milligramm kalciumhoz és 1500 milligramm nátriumhoz is hozzájusson a szervezete. Ugyanennyi idős fiúk ezekből körülbelül 10 százalékkal többet igényelnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top