Gyermeked egészsége

Kakaó télen és nyáron

A kakaó télen és nyáron is a gyerekek kedvence. Hidegen és melegen egyformán tápláló és jóízű ital, ami a felnőtteknek éppúgy örömet szerez, mint a kicsiknek, és a kiegyensúlyozott reggeli részeként tejjel fogyasztva vitaminok és ásványi anyagok forrásaként is fontos alkotóeleme lehet az étrendnek.
Kakaó télen és nyáron

A kakaót már sok évszázada – sőt évezrede – fogyasztjuk nagy lelkesedéssel. Eredetileg vízzel hígított kesernyés ital volt, amit a kakaóbab őrleményéből vanília és méz hozzáadásával készítettek a dél amerikai maja, azték és inka indiánok vezetői, és vallási szertartásokon itták meg az istenek tiszteletére. Ma a tiszta kakaóporból készült kakaót, a vitaminokkal dúsított kakaóitalokat és a csokoládéból olvasztott forró csokit gyerekek és felnőttek egyformán fogyaszthatják társadalmi rangra, nemre és korra vonatkozó megkötés nélkül.

Ásványi anyagok kincsesháza

A kakaó egy jókora bögrében gőzölögve az igazi – legalábbis a legtöbben így isszuk. Azonban hűtve is épp olyan üdítő, akárcsak egy jó pohár hideg tej egy meleg nyári napon. A kakaó mint alapanyag önmagában kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezzel szemben a tápérték növelése érdekében az egyes instant kakaó italporokat vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják. A gyermekek csontjainak megfelelő  növekedéséhez  és fejlődéséhez szükséges D-vitaminnal támogató és a gyermekek szellemi képességének fejlődését (többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt) elősegítő vassal dúsított kakaó italpor tejjel fogyasztva például nagyszerű napindító lehet a kiegyensúlyozott reggeli részeként. Ráadásul azt is hasznos tudni, hogy az egyes, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaó italporok a tej természetes összetevőivel nemcsak a reggeli étkezés tápértékét növelhetik, hanem hozzájárulhatnak a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges napi 2-2,5 liter folyadékbevitelhez is.

Kakaó télen és nyáron

Az értékes ásványi anyagok és vitaminok felszívódását és mennyiségét nem befolyásolja, hogy hidegen vagy épp forrón fogyasztjuk a kakaót. Ízlés szerint készíthető, és bármilyen hőmérsékleten egyformán egészséges és tápláló ital marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top