Gyermeked egészsége

Mi legyen az uzsonnás dobozban?

Egy kisiskolás gyerekeknek ugyanolyan komoly és megterhelő "munkanapja" van, mint egy felnőttnek, már csak ezért sem mellékes, hogy milyen étrendet alakítunk ki nekik. Számukra a kiegyensúlyozott, napi ötszöri étkezés még nagyobb szükséglet, mint egy kifejlődött szervezetnek.
A helyes étrend rendszerességen, változatosságon, mértékletességen és egészséges összetevőkön alapszik. Egy gyermek, akinek egész napos teendői vannak az iskolában – ami után sokan még különórákra, sportfoglalkozásokra is mennek –, folyamatos energia utánpótlás igényel. Nem nehéz belátni, hogy mekkora szüksége van a rendszeres és tápláló étkezésekre, hiszen nem csak megterhelő feladatokat végez, hanem rohamtempóban fejlődik a szervezete is. Egy szegényes étrend maradandó károkat okozhat számára, ezért nagyon fontos, hogy a reggeli, ebéd és vacsora mellett a tízórai és az uzsonnai is minden nap szerepeljen az étkezési rendjében.
 
Mi legyen az uzsonnás dobozban?
 

Kajacsata taktikák

Azért ez felvet néhány problémát. Hogy mást ne említsünk, sok gyerekkel már a reggeliző asztalnál közelharcot kell folytatni, hogy megegye a vitamindús és tápláló ételeket. Vajon ha rábízzuk a dolgot, akkor magától hajlandó lesz elfogyasztani a jó szándékkal csomagolt uzsonnát és tízórait? A kedves szülő mérget vehet rá, hogy szendvics sokszor a kukában vagy valamelyik iskolatárs markában fejezi be pályafutását, és ez nem azért van, mert a gyereke nem éhes és nincs szüksége uzsonnára. Mások az okok: 1. megutálta azt, hogy kényszerítik az evésre és folyton annak fontosságáról papolnak neki, 2. ciki “kidolgozású” ételt kap, 3. olyan tízórai lapul a csomagjában, amit nem szeret, vagy amire valamilyen okból rásütötte a “nem szeretem” bélyeget. Hát ezeket a problémákat kell megoldani a szülőnek…

Mi legyen az uzsonnás dobozban?
 

Bonyolult problémakörnek tűnik, de valójában egyszerűen megoldható. A két kulcsszó a jó hangulat és a családi kör (pontosítok, ez négy szó). Ha rendszeresen és kiszámíthatóan együtt étkezik reggelenként a család, az asztal körül kellemes, felszabadult a hangulatban folyik a társalgás, és nem a gyerek szapulásáról, neveléséről szól az esemény, akkor a csemete étkezési szokásai megfelelően alakulnak ki. Nem kell például folyton instruálni a gyereket azzal kapcsolatban, hogy mik a kulturált étkezés jellemzői, bőven elég, ha mi magunk példát mutatunk ebben.
A másik hatékony fegyver a kezünkbe az, ha megfelelően tálaljuk az ételeket. A Dortmundi Egyetem kutatása szerint kétszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek a gyerekek, ha hámozva, feldarabolva, előkészítve kapják. Ennyi a trükk. Legyen csinos és vonzó az étel. Ha az uzsonnás dobozt is ilyen alapelv szerint pakoljuk meg, sokkal valószínűbb, hogy az be is tölti a rendeltetését.

Mit tegyünk a dobozba?

Legyen benne szendvics, tejtermék, zöldség és gyümölcs, ital és az étkezéshez szükséges eszközök.
A szendvics lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérből, zsemléből vagy kifliből készüljön. Sovány és jó minőségű felvágottat, vagy otthon lesütött húst, például vékony csíkokra felszelt csirkemellet tegyünk bele, időnként tonhalat vagy főtt tojást. Vaj helyett padlizsán vagy avokadókrémet ajánlunk, ez egészséges és jóval menőbb is a suliban. Mindig legyen zöldség is a szendvicsben: saláta, retek, uborka. Paradicsomot inkább egészben mellékeljük, mert szeletelve eláztatja a zsemlét
A tejtermékek: joghurt, tej, tejes turmix, kefir, vitaminokkal turbózott kakaóital vagy hagyományos kakaó mellett nm feledkezzünk meg a sajtokról sem.
Ital: a kakaó folyadékpótló ital és tápanyagforrás is egyben, ami mellett nyugodtan tehetünk a csomagba gyümölcslét vagy ásványvizet.

A dobozt mindig közösen csomagoljuk be a gyerekünkkel. Amikor összeállítjuk a tartalmát, hagyjunk neki választási lehetőségeket, de legyünk ravaszak: ne sajt és csoki között kellejen választani, hanem két különböző fajtájú sajtból… Ha megvannak az alapanyagok, akkor az egésznek adjunk valami kellemes formát, például így:

Megnézem
Összes kép (1)

Egy ilyen uzsonnás dobozból mindig elfogy majd az étel, a gyerek pedig kiegyensúlyozott és egészséges lesz, mi pedig boldogak és nyugodtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top